(C): Visa licens vid köp av magasin

Svensk Jakt har i en enkät ställt samma vapenfrågor till partiernas företrädare i riksdagens justitieutskott som vi gjorde för två år sedan. Då hade de bäring på ett kommande riksdagsbeslut. Nu är det aktuellt med en revidering av EU:s vapendirektiv. Och det finns skillnader mellan vad man tyckte då och vad man tycker nu. Här kan du läsa en sammanfattande artikel om enkätsvaren (länk) då och nu. Nedan svaren på årets enkät.

Johan Hedin, Centerpartiet
Ledamot justitieutskottet

Är legalt vapeninnehav ett problem, kopplat till grov kriminalitet i Sverige?
– Nej. Om man med ”legalt vapeninnehav” också menar förvaring och hantering i enlighet med lagens mening är det av allt att döma inte det. 

Ska vapenmagasin jämställas med skjutvapen, och därmed vara licenspliktiga?
– Nej. Vi ser ingen anledning till det. Däremot är det rimligt att man får visa upp licens för det vapen som magasinet ska användas till när man köper det, precis som när man köper ammunition.

Anser ni att tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte inte ska kunna meddelas för vapen som kan laddas med mer än sex patroner?
– Vi ser inget behov av en sådan begränsning.

Tycker ditt parti att tillstånd att inneha halvautomatiska gevär för målskytte ska tidsbegränsas till att gälla i högst fem år?
– Vi ser inget omedelbart behov av en sådan tidsbegränsning.

Ska helautomatiska vapen (k-pistar) helt förbjudas för målskjutning?
– Nej.

Vad har ditt parti för generell inställning till jakt och målskytte i Sverige?
– Framför allt när det gäller jakten så är intresset stort i Centerpartiet. Den svenska jakttraditionen går långt tillbaka och är till stor glädje för många människor. Det är också ett väldigt bra sätt att förvalta våra viltstammar och det jobb som Sveriges jägare tillsammans gör i denna aktiva förvaltning ger stor samhällsnytta.
– Målskyttet är en stimulerande hobby för många, men skytterörelsen är också viktig för att bevara och utveckla skjutkompetens för de som behöver sådan i sin yrkesutövning och för Sveriges försvarsbehov.

Har regeringen, enligt din mening, följt riksdagens instruktioner om Sveriges inställning under förhandlingarna i EU om ett nytt vapendirektiv?
– Om detta råder delade meningar. Utfallet från rådsförhandlingarna är långt ifrån det önskade läget och långt ifrån de riktlinjer som också Centerpartiet gett uttryck för inför förhandlingarna. Frågan om regeringen frångått den av EU-nämnden beslutade svenska ståndpunkten, eller om regeringen agerat i enlighet med dessa ståndpunkter men helt enkelt bara misslyckats i förhandlingarna, måste analyseras ytterligare.

Genom att klicka här kan du jämföra svaren ovan med vad Centerpartiets representant i justitieutskottet svarade på samma frågor för två år sedan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev