fredag 29 mars

Älgtilldelningen höjs kraftigt i Västerbotten

Älgavskjutningen ska öka med 18 procent i Västerbotten. Det har länsstyrelsen beslutat och hänvisar till att betesskadorna är för höga i länet.

Myndighetens målsättning är att 13.724 älgar ska fällas i länet, detta enligt planerna för Västerbottens fem älgförvaltningsområden. Målsättningen är ungefär 18 procent högre än förra året och syftar till att minska älgstammen.
De senaste två åren har avskjutningen av älg successivt minskats då beräkningarna tydde på att älgstammen blir mindre.
– Det har visat sig att den neddragna tilldelningen var för kraftig. I vissa delar av länet kan det till och med vara så att älgstammen nu ökar. I andra delar är älgstammen fortfarande oförändrad med fortsatta problem med betesskador. Det ska vi försöka komma tillrätta med under den här planperioden, säger Erik Lindberg, viltförvaltare på länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Total tilldelning
För att nå målet att fälla 13.724 älgar har länsstyrelsen tilldelat till länets jaktlag, genom licenstilldelningen och avskjutningsmålen i älgskötselområdena, totalt tilldelats 14.573 älgar. Tilldelningen till licensområden är på 4244 älgar. Den totala tilldelningen för licensområden ligger cirka 7 procent högre än ifjol.
”De flesta jaktlag i länet jagar numera inom älgskötselområden. Detta innebär att det är färre licensområden som ska erhålla en licenstilldelning från länsstyrelsen”, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev