tisdag 23 april

Snusande jägare riskerar hörselskador

Ny forskning visar att de som är hörselkänsliga och använder tobak löper dubbelt så stor risk att få hörselskador än de som inte röker eller snusar, rapporterar SVT Nyheter.

Specialistläkaren Louise Honeth har doktorerat i ämnet skyttebuller och bland annat funnit ett samband mellan hörselskador och användandet av tobak.
– Det vi har sett i vår undersökning är att jägare som använder tobak i form av cigaretter och snus har en förhöjd risk att utveckla hörselnedsättning om de utsätts för skottbuller, säger hon till SVT Nyheter.
Resultatet baseras på en undersökning med cirka 1.800 jägare. Deltagarna har fyllt i ett omfattande frågeformulär och gjort ett internetbaserat hörseltest som validerats mot ett kliniskt hörseltest.
1.771 personer svarade på frågeformuläret och 202 personer av dessa gjorde hörseltestet.
Resultaten visar att vissa individer är mer känsliga för skottbuller än andra. Är man en hörselkänslig person som använder tobak visar studien att det finns en dubblerad risk att utveckla hörselskador än om man inte röker och snusar.
Orsakerna till varför snus och rökning ökar riskerna för hörselskador bland känsliga personer har inte undersökts. Men Louise Honeth hänvisar till tidigare forskning där man sett att tobak påverkar blodkärlen i örat så att de drar ihop sig. Det skulle i sin tur kunna förstärka den redan tidigare skadliga effekten av skottbuller.
– Det finns studier där man sett att industriarbetare som rökt och som utsätter sig för buller i sitt arbete har djupare och värre hörselskador än kollegor som inte rökt, säger Louise Honeth till SVT.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev