(S): Fjälljaktfrågan löst inom två år

– Inom två år är fjälljakten löst. 
Det lovade Isak From (S) när en jaktpolitisk debatt arrangerades på Swedish Game Fair vid Tullgarns slott.
Däremot gavs inga löften om vare sig vargfrågan eller Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Vid debatten deltog förutom Isak From även Sten Bergheden (M) och Eskil Erlandsson(C). Men trots de olika partifärgerna var det ändå i stora delar ganska eniga politiker som stod på scenen i slottsparken. Samtliga beklagade till exempel den juridiska osäkerheten som präglar förvaltningen av stora rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. Ingen av de tre hade dock några snabblösningar på frågan.
– Vi måste flytta vargen från bilaga fyra till bilaga fem, sa Sten Bergheden (M), och syftade då på EU:s Art- och habitatdirektiv som försvårar vargförvaltningen.
Eskil Erlandsson höll med om det men bedömde processen som tidskrävande.
– Det kommer ta mellan fyra och sex år att flytta vargen mellan bilagorna, sa Eskil Erlandsson.
Isak From framhöll att regeringen i dagarna ändrat så att alla beslut om rovdjursförvaltningen ska överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå och kammarrätten i Sundsvall.
– Vi måste få ordning och reda, konstaterade Isak From (S).

(S)kämskudde
Frågan om fjälljakten togs upp vid debatten. Inför valet lovande Sven-Erik Bucht (S) att fjälljakten skulle lösas och han sa vidare att frågan skulle vara löst på en vecka om Socialdemokraterna kom till makten. Men frågan tycks vara enklare att lösa om man sitter i opposition, för någon lösning är ännu inte i sikte. Detta trots att (S) snart suttit två år vid makten. 
– Skämskudde, erkände Isak From. Han påminde om att frågan är komplicerad men lovade att frågan ska vara löst innan nästa val.
– Inom två år är fjälljakten löst, lovade Isak From.

Allmänna uppdraget sköts bra
Samtliga i politikerdebatten var överens om att Jägareförbundets så kallade allmänna uppdrag fungerar bra och är väl investerade pengar. Men ändå pågår just nu en översyn av uppdraget.
– Det är farligt att riva i saker som fungerar. Det måste finnas oändligt många viktigare saker för regeringen att göra än att riva i det allmänna uppdraget. Det här fungerar bra, och har så gjort i många, många år, menade Sten Bergheden.
Eskil Erlandsson höll med.
– Det allmänna uppdraget är utomordentligt skött av Jägareförbundet. Jägarnas pengar får inte gå till jaktmotståndarna, sa han, och tillade att pengarna inte går att jämställa med skattepengar.  
Isak From höll med om att Jägareförbundet sköter det allmänna uppdraget på ett bra sätt och att den nuvarande översynen görs i samverkan med förbundet.
– Vi vill ha mer långsiktiga beslut. Kanske kan vi se treåriga beslut av uppdraget vad som ska ingå, sa Isak From.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev