Nytt svenskt rekord för kronhjort

När Blekinge Sydvästra jaktvårdskrets ordnade en trofémätningsdag tillsammans med Eriksberg Vilt och Natur i helgen bedömdes Sveriges hittills största kronhjortstrofé från frilevande kronvilt.

Tidigt på dagen dök blekingen Håkan Edvardsson upp på Eriksberg med sin kronhjortstrofé från den gångna säsongen. Efter att hornet blivit bedömt kunde det konstateras att den är Sveriges hittills största frilevande kronhjortstrofé. Trofén uppmätte 244,6 poäng och vägde 13,1 kilo.
Kronhjorten fälldes i Halasjöbygdens älg- och kronhjortsskötselområde, som till största delen ligger i Karlshamns kommun i Blekinge. Kronhjorten fälldes på en mindre tryckjakt med en jägare som gick och ett par som stod på pass.
Håkan Edvardsson berättar att han sköt hjorten på endast 25 meter.

 

Usel kvalitet blev bättre

Jesper Einarsson som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och kronviltansvarig i Region syd, har varit aktiv inom kronviltsförvaltningen i Halasjöbygdens skötselområde sedan 2005.
– 2005 hade vi en usel kvalitet på kronviltet med en mycket skev könsfördelning. Inom skötselområdet bildades en kronviltskommitté för att få ett grepp om kronviltsförvaltningen där jag blev sammankallande, säger Jesper Einarsson. Kommittén påbörjade det kvalitativa arbetet, men visste inte riktigt hur den skulle inrikta avskjutningen på handjuren.
Något år tidigare hade kronviltsprojekt Mittblekinge startat och Halasjöbygdens kronhjortsskötselområde anslöt sig dit.

 

Lyckat projekt

Avskjutningsreglerna för handjuren blev att endast fyra hjortar med 3–9 taggar fick skjutas. Inom skötselområdet har det inte skjutits en enda spetshjort sedan 2005. Från 2013 får även en kapital hjort skjutas inom området som är cirka 20.000 hektar.
– Det är helt fantastiskt vad en aktiv förvaltning kan ge. Nu, elva år efter starten så skjuts Sveriges största kronhjort inom området, säger Jesper Einarsson.
Kronviltsprojekt Mittblekinge, dit kronhjortsskötselområden kan ansluta sig, har vuxit och omfattar nu mellersta och västra Blekinge. Inom projektområdet finns en rådgivningsgrupp med yrkesjägare och två jaktvårdskonsulenter, varav Jesper Einarsson är en.
Per-Arne Olsson, viltmästare och vd för Eriksberg Vilt och Natur, är ordförande i rådgivningsgruppen.
– När vi startade projektet sa jag att Blekinge har förutsättningar för att få de största kronhjortarna i Sverige med rätt förvaltning. Nu har vi beviset, säger han.

Fakta

Trofén uppmätte 244,6 poäng och vägde 13,1 kilo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev