Johnny Carlsson årets våtmarksstipendiat

Årets våtmarksstipendiat är Johnny Carlsson. Trelleborgaren tilldelades stipendiet på fredagen, under Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Stipendiet delas årligen ut av Svensk Våtmarksfond, som bildades 1995 på initiativ av Svenska Jägareförbundet. Sedan 2002 har fonden årligen delat ut ett stipendium, och 2016 års stipendiat är Johnny Carlsson från Trelleborg, som leder ett projekt som går ut på att återskapa gamla våtmarker längs Tullstorpsån i Skåne.
På fredagen mottog Johnny Carlsson stipendiet från Erik Sellberg, ordförande och koncernchef i Ragns-Sells – som tillsammans med fonden instiftat stipendiet – och Våtmarksfondens ordförande Lars Ingelmark. Ceremonin ägde rum på jaktmässan Swedish Game Fair på Tullgarns slott utanför Trosa i Södermanland.

Lyckats samla markägare
I juryns motivering framgår att Johnny Carlsson ”med stor entusiasm och envishet lyckats samla alla berörda markägare kring ett stort och viktigt vattenvårdsprojekt. Han har även knutit kontakt med ledande expertis på området så att delägare och projektledning delgivits bästa möjliga kunskap. Projektet har fått stor uppmärksamhet såväl inom som utanför landets gränser.”
Syftet med projektet vid Tullstorpsån är att fånga upp kväve och fosfor från odlingsmarker och hindra det från att nå havet. Samtidigt motverkas erosion och översvämningsproblematiken löses. Dessutom återskapas ett värdefullt fisksamhälle, fågellivet och den biologiska mångfalden gynnas samt att förutsättningarna för rekreation och friluftsliv ökar.

Erkännande och stimulans
Stipendiet, som uppgår till 25.000 kronor, syftar till att ge erkännande till en person eller organisation som ”utfört ett betydande och värdefullt arbete för att skapa våtmarker för fåglar av hög kvalité” och ska ”stimulera arbetet med att bevara, skapa och sköta våtmarker för den biologiska mångfalden i allmänhet och våtmarkernas fåglar i synnerhet”.
I Svensk Våtmarksfonds styrelse finns, förutom Jägareförbundet, representanter för Sveriges Ornitologiska Förening, Världsnaturfonden, Lantbrukarnas Riksförbund och näringslivet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev