Jaktskytteklubb i avtalstvist

En av landets största jaktskytteklubbar, Haninge jaktskytteklubb, är orolig inför framtiden.
Markägaren, fastighetsbolaget KMN Förvaltning, har sagt upp avtalet och vill skriva ett nytt avtal med andra villkor.
Det ställer inte klubben upp på. Nu har en rättslig process inletts.

KMN Förvaltning AB som äger godset Sandemar har hamnat i en avtalstvist med en av sina arrendatorer: Haninge jaktskytteklubb. I styrelsen för KMN Förvaltning sitter Karin Mattson Nordin, dotter till fastighetskungen John Mattson, som för tio år sedan förvärvade herrgården Sandemar av familjen Braunerhjelm. Enligt Dagens Industri köptes godset för drygt 300 miljoner kronor.

Lyckades inte
KMN Förvaltning sade redan för tre år sedan upp avtalet med jaktskytteklubben för villkorsändring. Sedan dess har parterna försökt komma överens, men inte lyckats. Avtalet upphörde den sista december 2015, och eftersom inget nytt avtal är påskrivet vill KMN Förvaltning att jaktskytteklubben, som arrenderar cirka 200.000 kvadratmeter, ska avlägsna verksamheten från platsen.
Dessutom har KMN Förvaltning lämnat in en ansökan om stämning till Södertörns tingsrätt.
– Vi vill ha ett avtal som vi tycker är normalt för det här arrendet och som speglar verksamheten. De har gått med på höjd avgift men inte på övriga ändringar. Konsekvensen av deras agerande blir att jordägaren skänker bort den här marken, säger KMN:s juridiska ombud Anders Hallin.
Innebär det nya avtalet att skytteverksamheten riskerar att försvinna?
– Nej, tvärtom, de har erbjudits ett avtal på 15 år. Ändringen handlar om att det ska finnas en möjlighet till uppsägning. Det finns inga hyresavtal som är skrivna för evigt, säger Anders Hallin.
I dag tisdag hålls en muntlig förberedelse i målet vid Södertörns tingsrätt. Tingsrätten ska då klara ut vad tvisten gäller och försöka få till en förlikning mellan parterna.

Ingen förlikning?
Anders Hallin tror dock att parterna står så pass långt ifrån varandra att det inte blir tal om någon förlikning.
Tvisten handlar ytterst om vilket slags arrende det rör sig om. Haninge jaktskytteklubb anser att det är ett anläggningsarrende, som lite grovt innebär att ett sådant är mycket svårare att säga upp än ett så kallat lägenhetsarrende. KMN Förvaltning anser å sin sida att det är ett lägenhetsarrende eftersom ett anläggningsarrende förutsätter att arrendatorn bedriver näringsverksamhet.

Ingen näringsverksamhet
KMN Förvaltning menar att jaktskytteklubben bara ägnat sig åt ideell verksamhet samt att klubben enligt avtalets ändamål heller inte får bedriva förvärvsverksamhet.
Leif Johansson, ordförande i Haninge jaktskytteklubb, berättar att klubben fått en höjning av arrendet från 100.000 kronor per år till 300.000 kronor per år.
– Vi ställer upp på höjningen men däremot ställer vi inte upp på de ändringar i avtalet som föreslås. Vi har i dag ett besittningsskydd och det skrevs för att klubben skulle sitta säkert, säger Leif Johansson.
Uppsägning av avtalet kan med nuvarande skrivning ske endast om klubben missköter sig, det vill säga inte betalar arrendehyran samt om det byggs bostäder i anslutning till skjutbanan.

Försökt förhandla
– Med det nya avtalet kan vi bli uppsagda för vad som helst, vi har verkligen försökt förhandla. Det är mycket oroande när markägaren agerar på det här sättet och det skulle bli ett väldigt hårt avbräck i den här regionen om klubben inte har någon mark att tillgå för sin verksamhet. Vi har 500 till 600 personer som gör uppskjutningen för jägarexamen. Vi har cirka 2.500 gäster som är här och skjuter och vi har i dagsläget 1.250 medlemmar, det är en av de större jaktskytteklubbarna i landet, säger Leif Johansson.
I området finns även tre mindre jaktskytteföreningar som omförhandlat sina avtal med KMN Förvaltning. De fick också en höjning av avgiften.
– De hade inte så stort val annat än att skriva under. Det är mindre klubbar som inte har samma möjlighet som oss att kämpa emot, sedan har de lägenhetsarrenden utan besittningsskydd, säger Leif Johansson.

Fakta

Haninge jaktskytteklubb med 1.200 medlemmar ligger 2,5 mil söder om centrala Stockholm. Föreningen är drygt 40 år gammal och har hela tiden funnits på samma mark. Klubben har en elektronisk älgbana, 50 meters viltmålsbana för miniälg och vildsvin, inskjutning 100 meter, fyra helmoderna och en manuell hagelbana samt en sportinganläggning med 10 kastare och ett trettiotal skjutplatser. För jägarexamen finns särskilda hagelbanor. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev