Hård kritik mot skyddsjaktsbeslut på säl

En skur av frågor mötte Naturvårdsverkets handläggare Emil Ekström när han på Kustrådets möte försvarade verkets senaste beslut om skyddsjakt på säl. Frågorna tog inte slut förrän riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné konstaterade att beslutet var korrekt, ur skyddsjaktsynpunkt, men att det som nu behövs är att licensjakt införs.

Delegaterna från kustlänen var uppenbart irriterade över det man anser försvårar säljakten jämfört med förra året. Det handlar i första hand om att jakt endast får bedrivas inom 200 meter från fiskeredskap, samt borttagandet av möjligheten att jaga på annans mark och vatten utan tillstånd.
– Syftet med skyddsjakten är att förhindra och begränsa skador som sälen orsakar för fisket, inte att begränsa sälstammen, bemötte Emil Ekström kritiken.

Motivera jakten
Flera ombud funderade kring vilket utrymme beslutet ger. Är det tillräckligt att en fritidsfiskare fått sälskador i sina nät, eller måste det vara en yrkesfiskare som drabbats? När riskerar vi att bli lagbrytare, undrade någon.
Emil Ekström menade att beslutet är formulerat på ett sätt som ger möjligheter för den enskilde att bedriva skyddsjakt, och han hade svårt att se att någon skulle lagföras om man till exempel jagade inom avståndsgränsen från egna nät.
– Samtidigt gäller det att kunna motivera sin jakt. Vilka skador som man själv eller annan har drabbats av är avgörande för om skyddsjakten får bedrivas eller inte, sa Naturvårdsverkets utsände på kustrådsmötet.
Stefan Nilsson, ombud från Halland, ställde frågor om skyddsbehovet endast gällde fiskare och deras redskap. Han undrade om Naturvårdsverket funderat något på om det finns anledning att skydda hotade fiskbestånd med utökad skyddsjakt.

Gammal jaktform
Några sådana överväganden har verket inte gjort, svarade Ekström. Beslutet grundade sig enbart på skyddsbehovet i samband med fiske.
Inge Öhrnerling, representant för Norrbotten, beklagade att Naturvårdsverket genom sitt beslut tagit bort möjligheten att jaga säl på isen. Något som talade emot verkets uppmaning att inleda jakten så snart efter kutningen som möjligt.
Han fick understöd av Thomas Eriksson, Västerbotten, som tyckte att Naturvårdsverket har ett ansvar för att inte den urgamla traditionen med isjakten på säl ska försvinna helt och hållet.
Frågorna var som sagt många och de tog inte slut förrän riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné tog upp behovet av att licensjakt införs.
– Vi hamnar snett i diskussionen eftersom vi med statens goda minne under flera år har bedrivit en förtäckt licens-avlysningsjakt. Vi har vant oss vid att få jaga säl under förhållandevis fria former, även om det kallats skyddsjakt, sa Ligné.

Korrekt beslut
Han beskrev Naturvårdsverkets skyddsjaktbeslut som i stort sett korrekt formulerat, och att lösningen inte heter skyddsjakt utan licensjakt.
– Vi kan inte hålla på och traggla med den här förtäckta mellanformen. Nu är det dags att ta steget och införa licensjakt, enligt en klok svensk modell där vi förvaltar en viltstam och tillvaratar resursen, men som vi inte vågat genomföra för att sälar är så söta, sa Daniel Ligné.
Han menade att allt är på plats för att regeringen ska kunna ta de beslut som krävs för att licensjakt på säl ska bli möjligt. 
– Det borde vara görligt att få licensjakt, med ganska små medel. Det är dags att ta steget nu, sa Daniel Ligné.

Säljaktsbeslutet 2016

480 gråsälar får fällas längs ostkusten, från Norrbotten ner till Skåne.
260 knubbsälar får fällas längs västkusten.
100 vikare får fällas i Norr- och Västerbotten.
Viktiga förändringar jämfört med förra årets jakt är att jakt inte får bedrivas på annans jaktområde utan tillstånd. Jakten ska ske inom 200 meter från där fiske bedrivs och där säl skadat redskap eller tagit fisk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev