tisdag 19 mars

Gustav kan få jaga i höst – om polisen löser rekryteringen

Gustav jagade mycket med sin farfar när han var barn. När farfar gick bort ville Gustav ta tag i intresset igen, men polisens handläggningstider riskerar kommande säsong.

– Jag jagade mycket med farfar när jag var barn. När han gick bort så kan man säga att jag återupptog intresset, säger Gustav, 29 år.
I slutet av april lämnade han in en licensansökan på en hagelbock.
Men frågan är om han hinner få licensen innan jaktsäsongen börjar. Handläggningstiden i region syd är för närvarande 16–20 veckor, enligt en handläggare hos polisen, och varje dag registreras 80-90 nya ärenden.
När Svensk Jakt idag den 19 maj kontaktar polisen jobbar de med ansökningar från den 12 januari.

Personalbrist
Torben Pedersen är gruppchef för vapengruppen i Skåne-Blekinge och menar att den långa handläggningstiden beror på personalbrist.
– 2008 var vi 18 handläggare på polismyndigheten i Skåne men vid sammanslagningen med Kalmar och Kronoberg 2015 var vi nere i sju handläggare. Då sköt tiderna i höjden, säger Torben Pedersen.
Trots långa köer menar Torben Pedersen att jägarna är förstående.
– Det finns en förståelse ute bland jägarna. Inte en acceptans, men en förståelse.

Kommande satsningar
Men Pedersen informerar om att flera nyanställningar och en nationell avarbetningsgrupp är på gång.
– Jag håller just nu på att rekrytera fyra nya handläggare i Skåne, och Kalmar och Kronoberg får också nyanställa. Dessutom ska en avarbetningsgrupp på åtta personer jobba av köerna för hela riket. De ska vara igång före sommaren och jobba med den enklaste typen av ansökningar så att handläggarna får fokusera på de svårare ärendena.
Och Pedersen är hoppfull inför Gustavs jakt i höst.
– Rikspolisstyrelsen säger att handläggningstiderna borde vara ungefär fyra veckor och det är vår målsättning framåt hösten, avslutar Torben Pedersen.
– Det är ju hemskt goda nyheter för mig, säger Gustav. Man vill ju gärna hinna öva innan säsongen med så man är förberedd. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev