Ekonomin allt bättre för Jägareförbundet

Med små steg rör sig Jägareförbundets ekonomi åt rätt håll och för tredje året i rad uppvisas ett positivt resultat.
Ett problem är att förbundet har svårt att dra till sig nya medlemmar.

Det gångna årets verksamhet resulterade i ett överskott på 6,4 miljoner kronor att jämföra med 2,9 året före. Kapitalförvaltningen gav dessutom en rund miljon, vilket gjorde att det totala överskottet blev 7,4 miljoner kronor.
Styrelsen och generalsekreteraren föreslår årsstämman att balansera vinstmedlen i en trygghetsfond och en dispositionsfond. Det egna kapitalet uppgår till 27,1 miljoner kr och är nu helt återställt efter det dramatiska förluståret 2012.
Värdepappersportföljen ökade i värde från 34,3 (2014) till 35,0 miljoner kronor, vilket ger en dold reserv på 0,7 miljoner kronor. Öster Malma har bokförts till ett värde 34,4 miljoner kronor men det verkliga marknadsvärdet torde vara ungefär det dubbla.

Effektivisering
Överskottet från fjolårets verksamhet beror i korthet på ökade intäkter och minskade kostnader. Jämfört med 2014 ökade intäkterna med 2,3 miljoner kronor samtidigt som kostnaderna minskade med 1,3, vilket förklaras av större effektivitet, både i verksamheten och i fråga om användningen av resurserna. Jägareförbundets två största och viktigaste intäktskällor, medlemsavgifterna och Viltvårdsfonden, var nämligen i stort sett oförändrade. Anslaget från jägarnas pengar i Viltvårdsfonden uppgick till 52 miljoner kronor, vilket motsvarar 32 procent av totala intäkterna. Medlemsintäkterna ökade endast marginellt och uppgick till 65,1 miljoner kronor, vilket motsvarar 40 procent av verksamhetsintäkterna. 

Medlemmarna blev färre
Jägareförbundet har problem att dra till sig nya medlemmar. Medlemsantalet till och med minskade något jämfört med 2014, från 151.020 till 151.006. Däremot ökade ”täckningsgraden”, det vill säga andelen medlemmar av totala antalet jaktkortslösare, till 58,8 procent till följd av att jaktkortslösarna också blev färre.
Med en positiv medlemsutveckling skulle årets resultat ha blivit ännu bättre.

Glädjande ökning
Glädjande i sammanhanget är dock att Svensk Jakt som enda svenska jakttidning ökade sin genomsnittsupplaga med 4.000 exemplar och genererade annonsintäkter på 11,9 miljoner kronor.
Under det gångna året såldes dotterbolaget Jägareförbundet Utvecklings AB, en minuspost i bokslutet på 1,8 miljoner kronor som utgörs av nedskrivna fordringar. 

Årsstämma

Svenska Jägareförbundets årsstämma kommer att äga rum i Örebro den 4–5 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev