Sveaskog sa upp arrendet efter 15 år

Jaktarrangören Helmut Haidic i Fredrika, Västerbotten, har arrenderat jaktmark av Sveaskog i 15 års tid. Nu har skogsbolaget valt att inte förlänga avtalet och hänvisar till företagets värdegrund. Helmut Haidic beskriver det inträffade som en katastrof för hans verksamhet och för bygden.

I december sade Sveaskog upp avtalet med Helmut Haidics företag Jakt & Fiske Trading. I april hörde Sveaskog av sig via ett brev och förklarade att man inte ville förnya avtalet:
”…du kommer således inte ha möjlighet att bedriva verksamhet på Sveaskogs marker efter utgången av nuvarande avtal.”
I brevet, som undertecknats av Petter Johansson, jakt- och klövviltsansvarig, tackade Sveaskog för den tid som varit.
Helmut Haidic försökte förmå Sveaskog att förlänga avtalet men fick kalla handen i ett kort formulerat brev från bolagets chefsjurist.

Verksamhet raseras
– Jag tog för givet att jag skulle få förlängt. Det var fegt att de inte redan i december meddelade att jag inte skulle få förlängt. Jag har arrenderat totalt 10.000 hektar av Sveaskog på ett antal områden och bedrivit jaktturism på både högvilt och småvilt. Nu raseras min verksamhet. Det här är katastrof för både mig och bygden, säger Helmut Haidic.
Han upplever att han inte fått veta någon orsak till uppsägningen annat än att Sveaskog vill använda marken till sin egen verksamhet.

”Moraliskt förkastligt”
– Man gör inte på det här sättet om man haft en affärsrelation i 15 års tid. Det är moraliskt förkastligt. Det här påverkar mig personligen. Jag har haft en omsättning på nära tre miljoner kronor årligen. Det här är rena dödsstöten för min verksamhet, säger Helmut Haidic.
I onsdags kallade Sveaskog till ett möte. På mötet förklarade Petter Johansson och Sveaskogs chefsjurist att avtalet inte kommer att förlängas.
– Jag fick veta att jag inte fullföljt älgtilldelningen och att Sveaskog fått telefonsamtal att jag är oseriös och inte jagar på ett etiskt sätt. Jag har aldrig gjort mig skyldig till något jaktbrott eller blivit dömd för något jaktbrott, säger Helmut Haidic.
På den aktuella älgmarken var tilldelningen enligt Helmut Haidic sex vuxna djur och lika många kalvar. Han säger att man bara fällt en vuxen älg och en kalv.

Jagat många dagar
– Älgstammen har minskat dramatiskt, det har vi märkt år från år. Vi har jagat ganska många dagar och med många jägare, och vi lyckades inte fälla fler djur, säger Helmut Haidic och fortsätter:
– Jag är jaktarrangör och har därmed många ögon på mig. Vissa människor är avundsjuka och så fort de ser något misstänkt överdriver de det. Sveaskog nämner inte vad det är som gjort att folk ringt, och det medför att jag inte kan försvara mig. Jag har cirka hundra jägare per år på markerna och fem till tio olika jaktguider. Jag kan inte vara med överallt och övervaka allt. Visst är jag ansvarig men jag tror inte det är något dramatisk som hänt, annars skulle de ha anmält mig. Man kan inte döma någon efter att ha fått ett antal telefonsamtal.

Sveaskog står fast
Petter Johansson vid Sveaskog står fast vid att avtalet inte kommer att förlängas.
– Det har att göra med att vi vill dela en gemensam värdegrund. Jag vill inte gå in på särskilda detaljer annat än att vi vill ha gemensam värdegrund.
Han säger dock att Sveaskog i ett tidigare skede borde ha tagit kontakt med Helmut Haidic.
– Det har vi bett honom om ursäkt för, säger Petter Johansson.
Han hänvisar också till Sveaskogs policy att de som arrenderar älgjakt ska försöka nå avskjutningsmålet.

Kan man bli uppsagd från Sveaskogs marker på grund av att folk ringer in och påstår sig ha sett saker?
– Jag kommenterar inte det utan hänvisar till vår värdegrund. Vi har fått flertalet tips.
Vad tipsen handlar om vill inte Petter Johansson gå in på.
– Vi väljer vem vi vill göra affär med er. Vi behöver inte specificera varför vi inte vill gå vidare med den här affärsrelationen, säger Petter Johansson.

Hur vet ni att det är sant det som folk ringt in och berättat?
– Vi kollar upp saker och ting. Det beror på vad som kommer in. Vi är ett seriöst företag, och vi tar inte saker och ting lättvindigt. Vi vill skydda vårt varumärke och en värdegrund som vi kan stå för.

Har ni fått in sådana tips som gör att ni kommer gå vidare rättsligt?
– Jag kommenterar inte det.

Agerar ni inte direkt ni får in ett tips?
– Jag lämnar inga kommentarer till det. Vi tar allvarligt på sådant som kommer in, säger Petter Johansson.

Är det i linje med er värdegrund att reagera och ta kontakt med jaktarrangören flera månader efter att ni fått in ett tips?
– Vi kommer stå upp i den här frågan och vi har sagt till jaktarrangören att vi skulle ha varit tydligare i ett tidigare skede. Det har vi bett om ursäkt om.

Men finns inte risken att eventuella oegentligheter fortsätter om man inte agerar direkt man får in ett tips?
– Var drar man gränsen? Återigen är det här kopplat till vår värdegrund. Vi agerar så som vi vill göra enligt vår värdegrund.

Är det att ta kontakt med jaktarrendatorn långt i efterhand?
– Nej vi försöker följa upp saker och ting så fort vi kan. Vi kanske skulle ha meddelat tidigare, slutar Petter Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev