fredag 19 april

Älgjaktlag tvingas betala för överskjutning

Förvaltningsrätten i Falun slår fast att det var rätt av länsstyrelsen Dalarna att påföra ett älgjaktlag i länet en särskild avgift om 7.000 kronor för en vuxen älgko som fälldes utöver tilldelningen.

Älgkon fälldes den 25 januari förra året. När kon fälldes fanns inget hondjur kvar på tilldelningen och länsstyrelsen beslutade då om en extra avgift för jaktlaget på 7.000 kronor.
Jaktlaget anser att summan var oskälig och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I sin överklagan angav jaktlaget att jägaren som sköt älgkon fällde henne av misstag. Det kom en ko, en kalv och en tjur som ställde sig framför jägaren. Han siktade och sköt på kalven men av någon anledning blev även kon träffad i baken. Därför tvingades han avliva den skadade älgkon.
Jägaren anmälde snabbt händelsen till både polisen och länsstyrelsen. Han fick enligt överklagan inte svar på sina frågor och ingen har heller berättat vem älgkon tillfaller.
Handläggningen från polisen och länsstyrelsen har varit dålig. Utifrån detta borde det vara uppenbart oskäligt att ta ut avgiften, anser jaktlaget.

Avslår överklagan
Men förvaltningsrätten gör en annan bedömning. Rätten skriver i sin dom: ”Av förloppet framgår att tre djur som han identifierat som en kalv en ko och en tjur kommit upp med bredsidan mot honom. Kalven stod mellan de vuxna djuren och han avlossade då ett skott vilket satt djuren i rörelse.” 
Förvaltningsrätten menar att jägaren borde ha iakttagit mer försiktighet när han avlossade skott. Vidare menar rätten att situationen inte varit sådan att det kan anses som uppbenbart oskäligt att ta ut avgiften på 7.000 kronor. Länsstyrelsen har således haft fog för sitt beslut och jaktlagets överklagande avslås.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev