Viltbroar byggs i Skåne

För att få ner antalet viltolyckor ska viltbroar byggas över ett par stora, tätt trafikerade vägar.

Under 2015 skedde 298 viltolyckor i Svedala kommun. I de allra flesta fall är det rådjur eller vildsvin som kommer i vägen, men även kronvilt. En viltbro ska byggas över E65:an för att minska antalet olyckor, skriver Sydsvenskan.
E65 innebär en barriär i djurens rörelsemönster, trots att det redan finns tunnlar.
En viltstråksanalys har visat var den bästa platsen för en viltbro är. Bron kommer även koppla samman Lemmeströtorps och Frisbjärs naturreservat.
– Vi ser oss om i Skåne efter fler viltåtgärder. Det kan handla om värme- och rörelsekameror som signalerar när det finns vilt på och vid vägen. Kameror fungerar dock bäst på mindre vägar, broar på större, säger Jenny Åkerholm, projektledare på Trafikverket, till Sydsvenskan.
Trafikverket vill även bygga en viltbro på väg 21 mellan Hässleholm och Kristianstad – en av Skånes mest viltolycksdrabbade vägar. På vägen sker det 1,9 viltolyckor per kilometer och år, enligt SvT Nyheter Skåne.
Vägen skär av djurens naturliga väg från Nävlingeåsen ner mot slätten.
– De vill inte gå över och om de som försöker gå över leder det till en viltolycka, säger Kristina Rundcrantz, miljöplanerare på Trafikverket, i inslaget.
Cirka 40 miljoner kronor kommer bron att kosta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev