fredag 19 april

Verket: Rätt att jaga lodjur i norr

Det var rätt att tillåta licensjakt på lodjur i Norr- och Västerbotten. Det har Naturvårdsverket nu kommit fram till efter en överprövning av verket.

Licensjakten på lodjur beslutades, stoppades och beslutades på nytt i de två nordligaste länen. Därefter har jakten fortgått. I Västerbotten har samtliga nio tilldelade lodjur redan fällts medan tre av totalt åtta tilldelades lodjur återstår av tilldelningen i Norrbotten.
Fem kriterier ska vara uppfyllda för att beslut om licensjakt på lodjur ska kunna fattas: jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar, jakten ska inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för lostammen, jakten ska vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning samt ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.
Samtliga kriterier bedöms vara uppfyllda. Naturvårdsverket uttalar sig i sak ”eftersom det finns ett behov av vägledande uttalanden på området och kommer fram till att länsstyrelsen i sitt beslut har uppfyllt samtliga fem kriterier för licensjakt”, skriver verket i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev