Kennelklubben rasar mot genetikplan

Svenska Kennelklubben (SKK) skriver i sitt remissvar till Naturvårdsverket några väl valda ord om verkets plan för genetisk förstärkning av vargstammen. Planen bör återkallas, anser SKK, och vargstammen förvaltas med jakt till den av riksdagen beslutade miniminivån.

Kennelklubben skriver:
”Innan några som helst genetiska förstärkningsåtgärder kan vidtas, ska vargstammen förvaltas med jakt till den numerär som riksdagen fastställt vara GYBS (gynnsam bevarandestatus). Därefter kan dialog föras med berörda parter om genetisk förstärkning.”
SKK anser att vargförvaltningen har havererat och att vargstammen fortsatt att växa till en långt större numerär än den riksdagen beslutat om som gynnsam bevarandestatus.
”Att i ett sådant läge försöka förankra åtgärder för genetisk förstärkning, anser vi riskerar att ytterligare skapa stora konflikter hos våra medlemmar som bedriver löshundsjakt i de län där vargpopulationen är som tätast.”
Man anser inte att teoretiska beräkningar om hur vargstammen kan komma att utvecklas de närmaste hundra åren ska få styra hur människor idag kan leva och verka.

Detaljerade synpunkter
• Verket anger siffran 300 vargar för GYBS, trots att verket själv en gång satt siffran till 270. SKK förutsätter att detta är en felskrivning och att den ändras.
• SKK saknar förslag till dialog med jakträttshavare om förslag till kompensation för utebliven jakt med hund.
• SKK motsätter sig att invandrade vargar skulle ha ett högre värde som ger dem en unik status. Man anser att genetiskt viktiga vargar ska hanteras som vilka vargar som helst i en skyddsjaktssituation.

Förbiser drabbade människor
Sammanfattningsvis är SKK starkt kritisk till att Naturvårdsverket förbisett de drabbade människor och hundägare som bor i de delar av landet där vargförekomsten är som störst.
”Genetiken har fått alldeles för stort utrymme i förvaltningen, och mänsklig verksamhet som till exempel den uråldriga traditionen med löshundsjakt har kraftigt påverkats negativt i stora delar av vårt land.”

Inte unik
Kennelklubben poängterar att om den svenska vargstammen varit unik på något sätt, så hade detaljnivån i förvaltningen varit påkallad. ”Men då den svenska vargstammen härstammar från den stora östliga populationen i Ryssland, bestående av tiotusentals vargar, så är inte det fallet.”
SKK föreslår därför att Naturvårdsverket återkallar förslaget och fokuserar på att förvalta vargstammen med jakt till den av riksdagen beslutade miniminivån.
”Först därefter kan ett arbete med förbättrad genetik påbörjas, och då med större hänsyn till människor och alla hundägare som bor i de aktuella geografiska områdena.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev