Jägarna ger nio miljoner till viltforskning

Naturvårdsverket har beslutat att tilldela åtta viltforskningsprojekt sammanlagt nio miljoner kronor 2016. Pengarna tas ur Viltvårdsfonden, vilket innebär att det är jägarna som finansierar projekten.

Bland de åtta är det största anslaget på 3 miljoner kronor till forskning på ekologi och flerartsförvaltning av klövdjur. Forskningen bedrivs vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och kontaktperson är Joris Cromsigt.

Viltforskaren Anders Jarnemo får 400.000 kronor för att forska på vilka kombinerade skadeeffekter kronviltet har på jord- och skogsbruk. För att utröna hur skadebekämpning av vildsvin och annat klövvilt på gröda ska kunna optimeras får Henrik Andrén vid SLU 600.000 kronor.

 

Björn och järv

Maria Johansson vid Lunds universitet får 400.000 kronor för att utvärdera vilka effekter informationsmöten om björn har ”på psykologiska principer”.

Jens Persson vid Grimsö, SLU, får 550.000 kronor för att ta fram ny ekologisk kunskap för förvaltningen av en expanderande järvpopulation och Camilla Sandström, SLU, får 1,6 miljoner kronor för att studera utmaningarna i framtidens flerartsförvaltning.

 

Hare och räv

För stövarjägarna är Carl-Gustaf Thulins, SLU, forskning om den inhemska moharen håller på att försvinna av intresse. För denna studie får han 300.000 kronor.

Thomas Willebrand, SLU och Högskolan Hedmark i Norge, får 450.000 kronor för forskningsprojektet Rödräven på spåret, där målet är att ta fram ny kunskap om rävens populationsbiologi att använda i förvaltningen.

Mer om de olika forskningsprojekten kan läsas genom att klicka på länken här intill.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev