torsdag 28 mars

Jägare och ägare sågar Skolverkets förslag

Jaktvårdskretsen i Mark, som har Svenljunga Naturbruksgymnasium i sitt närområde, protesterar kraftfullt mot Skolverkets förslag att lägga ner jaktutbildningarna. Detsamma gör Viltmästareförbundet som tillsammans med Jordägareförbundet svarat på remissen.

Skolverkets förslag att avskaffa jaktutbildningarna för att vapen inte ska finnas på gymnasieskolor möttes av en storm av protester när nyheten blev känd.
Skolverket backade snabbt på förslaget, men fortfarande kvarstår hoten mot naturbruksgymnasiernas utbildningar inom gröna näringar som jakt, vattenvård, turism samt naturvetenskap.
Förändringarna som föreslås innebär i stora drag att det inte längre blir möjligt att få högskolebehörighet genom att studera på programmen. Något som får Viltmästareförbundet och Jordägareförbundet att i sitt remissvar skriva:
”Genom att begränsa jakt- och viltvårdsutbildningarna, fiskeguides- och naturturismutbildningarna är risken uppenbar att intresset att söka sig till dessa skolor minskar i en omfattning som gör att flera skolor troligen inte kommer kunna bedriva fortsatt verksamhet. Detta vore synnerligen olyckligt då de gröna näringarna spås växa med ett ökat behov av kompetens med varierande utbildningsnivå som följd. Kompetensförsörjningen är redan idag ett problem vilket påtalas av den Parlamentariska landsbygdskommittén.”

Behovet ökar
Marks jaktvårdskrets är inne på samma linje. Skolverket är helt fel ute när man anser att utbildningarna inte fyller någon funktion. Behovet av välutbildade viltförvaltare kommer att öka och inte minska, skriver kretsen som inte finns med som remissinstans, men ändå svarat på den:
”Jaktens och det klimatsmarta viltköttets popularitet ökar i samhället. Samhället står inför omfattande klimatförändringar och måste anpassa sig till dessa. Bland annat kommer betydelsen av svensk livsmedelsproduktion att öka, då behövs väl utbildade jägare som kan förvalta viltstammarna så att livsmedelsproduktionen sker kostnads- och miljöeffektivt utan skador. (…) I ett förändrat klimat behöver med andra ord Sverige fler välutbildade jägare och där spelar Naturbruksgymnasiernas programutbud en mycket viktig och ledande roll för praktisk viltförvaltning genom jakt.”

Bristande utredning
Kretsen anser att Skolverkets konsekvensutredning har flera allvarliga brister. Utredningen bygger på att samhällets behov av och intresse för jakt är minskande. Verkligheten är tvärt om och behovet av gymnasieutbildningar är större än någonsin, skriver Markjägarna i remissvaret som är undertecknat av ordförande Andreas Martinsson och styrelseledamoten Leif Häggström.
Viltmästarna och jordägarna slår i sitt remissvar vakt om viltmästareutbildningen dit många som söker sig har en bakgrund från naturbruksgymnasiernas jakt- och viltvårdsutbildningar. Om utbildningen inte längre finns urholkas kompetensförsörjningen och kvaliteten på professionella viltförvaltare, skriver de båda förbunden.
Och enligt remissvaren handlar det inte bara om jakt. Andra utbildningar på naturbruksgymnasierna som Skolverket vill dränera är också viktiga. I remissvaret skriver man att Jordägareförbundets medlemmar har behov av arbetskraft med flera kompetenser inom de gröna näringarna. Det handlar inte bara om jakt utan också om fiske och turism.
Viltmästareförbundets och Jordägarnas remissvar är undertecknat av ordförande Göran Adielsson respektive generalsekreterare Anders Grahn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev