47.000 hektar blir naturreservat

47.000 hektar av Sveaskogs skogar i Norrbotten och Västerbotten bildar 41 nya naturreservat, efter en överenskommelse mellan Sveaskog och Naturvårdsverket. Enligt ansvariga på Sveaskog ska så långt det är möjligt jakten inte påverkas.

Diskussionen angående de stora skogsområdena mellan statens bolag Sveaskog och statens myndighet Naturvårdsverket har pågått under många år utan att man kommit närmare en lösning. 
Men nu har knutarna lösts upp och en överenskommelse har träffats som innebär att Naturvårdsverket betalar Sveaskog 60 miljoner kronor för att kunna ombilda skogsområdena till naturreservat. En köpesumma som ligger långt under marknadsvärdet.
Skogarna stannar kvar i Sveaskogs ägo även efter att de ombildats till Naturreservat.

Lättade chefer
I ett gemensamt pressmeddelande uttrycker både Sveaskogs vd PO Wedin och Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger lättnad över att man till slut lyckats komma överens.
– Med detta får några av de viktigaste urskogarna i landet ett långsiktigt skydd. Nu kan länsstyrelserna formellt skydda skogsområdena som naturreservat, säger Björn Risinger i pressmeddelandet.

Tjäder brukar undantas
Men vad händer då med jakten på dessa stora arealer när de ombildas till naturreservat? På många håll är länsstyrelserna pigga på att införa restriktioner och undanta vissa arter för jakt. Särskilt i mellersta och södra delarna av landet har länsstyrelserna av outgrundlig anledning undantagit tjädern för jakt i samband med att reglerna för reservat bestäms.
Men enligt Björn Larsson, ansvarig för strategiska markaffärer på Sveaskog, ska jakten i det stora förbli oförändrad på de marker som nu avsätts.
– Det är vad som skrivits in i vår överenskommelse med Naturvårdsverket, säger Björn Larsson till Svensk Jakt.

Jaktbestämmelser kan införas
I överenskommelsen om ”långsiktigt skydd av särskilt värdefulla naturskogsområden” står att läsa under punkten Villkor (jakt):
”Jakt, och i förekommande fall fiske, ska kunna bedrivas i samma omfattning som idag och med den hänsyn som är bruklig i naturreservat utan särskilda jaktbestämmelser. Om det behövs för att uppnå angelägna bevarandemål kan bestämmelser som rör jakt införas för enskilda naturreservat efter särskilt samråd mellan berörd länsstyrelse och Sveaskog.”
– I normalfallet ska jakten bedrivas som tidigare och de jaktupplåtelser som finns ska gälla även fortsättningsvis, säger Björn Larsson.
Han varnar dock för att länsstyrelserna i vissa särskilda fall kan vilja införa begränsningar i regelverket för ett särskilt reservat.
– Då måste det ske efter förhandlingar med oss, och jag ser inte att det kan bli några stora inskränkningar i jakten, säger Björn Larsson.
Svensk Jakt har utan framgång sökt ansvariga på länsstyrelsen i Norrbotten för att få deras syn på hur jakten kan bedrivas i naturreservaten som nu ska bildas.

Fakta

Ett antal markområden som ingår i överenskommelsen
Norrbotten
Ainavarto: 1.520 hektar.
Bellunåive: 880 hektar.
Haapavaara-Annavaara: 1.250 hektar.
Katjavare: 1.230 hektar.
Kuolpa: 2.790 hektar.
Linarave-Råneåträsket: 4.670 hektar.
Nådokk: 1.960 hektar.
Stårbatjvare: 2.060 hektar
Uljabuouda: 2.310 hektar.
Varto-Kuollejaure: 3.330 hektar.
Västerbotten
Stor-Blaiken (inkuisve Smilaliden): 4.890 hektar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev