fredag 29 mars

Vill flytta Tiveden-varg

Vargen i Jämtland är en avkomma till det finsk-ryska vargpar som flyttades till Tiveden från Norrbotten för några år sedan. Karta: Naturvårdsverket

Flytta vargen själva eller be oss göra det! Det skriver nu länsstyrelsen i Jämtland till Naturvårdsverket. Tidigast på måndag väntas ett beslut från verket.

– Vi har vidtagit alla åtgärder som behövs för att söva, flytta och släppa vargen. Vi har haft överläggningar med andra länsstyrelser och vi har gemensamt diskuterat en lämplig utsättningsplats. Det enda som behövs nu är att Naturvårdsverket snabbt fattar beslut om flytt av vargen så att Sverige kan bekräfta att vi aktivt arbetar för att förstärka genetiken i den svenska vargstammen, säger Ruona Burman, enhetschef på länsstyrelsen i Jämtland.

Ohållbar situation
Bakgrunden till skrivelsen är att det uppstått en ohållbar situation för renarna och renskötarna i området. Länsstyrelsen anser att det enda som nu går att göra är att flytta vargen, som upptäcktes via DNA-analys av urin insamlad vid en spårning i Strömsunds kommun norr om Östersund i slutet av januari. Analysen visade att det var en hane född i Tiveden-reviret. 
Samma varg hittades igen med hjälp av DNA-analys av spillning som samlades vid en spårning av en varg som varit inne i en renhjord vid Borgvattnet, även det i Strömsunds kommun.  

Försökt mota bort
Länsstyrelsen har skickat ut extra personal som spårat och dokumenterat vargens förflyttningar dag för dag. Man har också gjort försök att mota bort vargen och även bidragit till flytt av renar till ett annat område. Detta har inte hjälpt.  
De samebyar som för närvarande berörs har noterat flera jaktförsök av vargen. En konsekvens är sammanblandning och spridning av väl samlade vinterhjordar över ett stort område, förutom rivna och dödade renar.   

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev