torsdag 28 mars

Så vill Jägareförbundet förbättra för vapenägarna

Jägareförbundet föreslår sju ändringar i vapenlagstiftningen. Dessutom har förbundet skrivit till regeringen för att försöka få till två ytterligare förbättringar för landets jägare.

– Vi har skickat in två skrivelser. En rör förändring av jaktlagstiftningen och magasinstorleken för halvautomatiska kulvapen. Vi yrkar på att man ändrar så att det ska bli tillåtet att ha femskottsmagasin vid björnjakt, säger förbundsjurist Ola Wälimaa till Jagareforbundet.se.
Bakgrunden är ett möte som Jägareförbundet haft med inrikesminister Anders Ygeman (S) under mars månad där Ola Wälimaa lyfte fram ett antal brister i gällande lagstiftning. Inrikesministern tog intryck av synpunkterna och var öppen för att titta närmare på frågorna.

Dessutom föreslår Jägareförbundet sju ändringar i vapenlagstiftningen.
1. Onödiga behovsmotiveringar för att få femte och sjätte jaktvapnet. Jägareförbundet anser inte att jägarna ska behöva motivera detta.
2. Licenskravet på ljuddämpare bör tas bort. Jägareförbundet för här fram ett antal skäl till varför tillståndsplikten bör slopas. Bland annat att en ljuddämpare inte är någon väsentlig vapendel
3. Kraven för införseltillstånd på vapen till Sverige bör tas bort. Jägareförbundet anser att dagens tillstånd är för rigorösa och onödigt administrativa. Samtidigt leder kravet inte till bättre kontroll, anser förbundet.
4. Korta polisens handläggningstider för vapenlicenser. Jägareförbundet vill att frågan om ett digitalt vapenhandlarregister bör utredas, något som riksdagen gett regeringen ett tillkännagivande för år 2015.
5. Att instickspipor i klass 1 tillåts för jakt.
6. Att slutstycken, slutstyckshuvuden och lösa pipor inte ska behovsmotiveras så länge de ryms inom vapengarderoben. Alternativt kan en garderob med tillståndspliktiga delar, förslagsvis 12 stycken, införas.
7. Vapenförvaring ska inte alltid behöva ske i hemmet. Jägareförbundet påpekar att det finns många som har alternativa boenden, samt många som vill förvara vapnen hos sina föräldrar eftersom det är där man jagar. Förbundet vill ändra reglerna så att de kan förvaras hos annan person, så länge de förvaras i säkerhetsskåp.

Läs mer om Jägareförbundets förslag på förbättringar här (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev