fredag 19 april

Jakt & prylar

MP-politiker går mot regeringen i vapenfråga

Innan jägaren får licens ska hans kognitiva funktioner testas, om svenska EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) får som hon vill. Dessutom anser hon att vapen ska försäkras liknande en trafikförsäkring på en bil. Foto: Fredrik Hjerling/Jan Henricson

UPPDATERAD TEXT Medan den svenska S-MP-regeringen har motsatt sig flera delar av EU-kommissionens förslag till reviderat vapendirektiv, gör Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Valero tvärt om. I en rapport lägger hon fram skrivningar om långtgående skärpningar av kommissionens redan hårt kritiserade förslag.

Att hänga med i de byråkratiska turerna i EU-parlamentet är inte alldeles enkelt. Ansvaret för vapenfrågan finns i parlamentets utskott för den inre marknaden, som ska lägga fram ett förslag till parlamentet senare i vår/sommar.
Till utskottet för den inre marknaden har utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor möjlighet att yttra sig. Och det är här den svenska EU-parlamentarikern, miljöpartisten Bodil Valero, kommer in i bilden.

Skapar oro
Utsedd av utskottet till rapportör har Valero lagt förslag till ett yttrande som om det genomförs får än mer långtgående konsekvenser för svenska jägare och sportskyttar än vad kommissionens ursprungliga och hårt kritiserade föreslag skulle få om det genomförs.
Och medan Sveriges regering lagt ett antal förslag till ändringar i positiv riktning för vapenägarna, gör Bodil Valero tvärt om.
Nu ska man komma ihåg att man i det ansvariga utskottet har en annan syn på kommissionens förslag, men att de här tankegångarna över huvud taget finns hos folkvalda politiker skapar förstås oro hos jägare och sportskyttar.

Hur tycker då Bodil Valero att vapendirektivet ska utformas? I en lång rapport föreslår hon (bland annat):
• Märkningskrav på magasin som ska ses som vital del och därmed blir licenspliktigt. Vid köp av separat magasin måste licens på aktuellt vapen uppvisas. Magasinet registreras sedan under vapnets licens.

• Efterlyser en klarare definition av vilka halvautomatiska vapen som ska förbjudas. Valero menar att det inte går att definiera enbart efter utseende. Tar som exempel halvautomater som kan förses med ett stort magasin, det vill säga så gott som samtliga halvautomatiska jaktstudsare. Halvautomatiska vapen med pistolgrepp, vikbar kolv och vissa kalibrar.

• Jägaren ska ha en ansvarsförsäkring för aktuellt vapen som täcker kostnader som uppstår om vapnet används i samband med att människor eller egendom skadas. Enligt Valero är det viktigt att det är vapnet i sig som är försäkrat för att garantera ersättning till en drabbad även om det inte är vapnets legala ägare som håller i det när skadan uppstår.

Tänka och känna
• Vad gäller kommissionens förslag om läkarundersökning i samband med ansökan av vapenlicens vill MP-parlamentarikern gå ännu längre. Hon föreslår att medlemsstaterna ska ta fram en standardiserad test som undersöker licenssökandens fysiska och mentala hälsa. Dessutom ska den blivande vapenägarens kognitiva funktioner prövas, det vill säga förmågan att tänka, känna och lära. När licensen förnyas vart femte år kan det ske genom ett enklare förfarande.

• Valero kan tänka sig en liten lättnad i förbudet mot handel av vapen och vapendelar över internet. Om säljare och köpare möts fysiskt vid överlämnandet och i sällskap av en auktoriserad vapenhandlare ska det gå bra att sälja en bössa genom annons även i fortsättningen.

Ovan är utdrag ur Bodil Valeros rapport till sitt utskott. LIBE, som utskottet förkortas i EU-parlamentet, har ingen tidsplan för när det ska behandla förslagen i rapporten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay