lördag 20 april

Ingen skyddsjakt på vargar i friluftsområde

Det blir ingen skyddsjakt på två vargar i Hemlingby friluftsområde inom Glamsenreviret i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det har länsstyrelsen beslutat.

I skyddsjaktansökan framförs att Hemlingby är ett mycket viktigt rekreationsområde för Gävleborna. Motionärer med och utan hundar rör sig dagligen i området, liksom grupper med skolklasser och dagisbarn. Friluftsområdet är också del av ett naturvårdsområde skapat för att skydda karaktäristisk natur med mindre inägor och tidigare brukad mark som delvis hålls öppna med hjälp av betande får.
Vidare framför den sökande att det vore av stor skada om den aktuella vargetableringen skulle göra att människor inte vågar eller kan utnyttja friluftsområdet på samma sätt som idag. 

Varken närgångna eller oskygga
Men det är inte tillräckligt starka skäl för skyddsjakt, anser länsstyrelsen i Gävleborgs län. Myndigheten gör bedömningen att risken för angrepp på hundar och tamdjur inte är större i Glamsenreviret än i andra vargrevir. Länsstyrelsen anser att det heller inte finns något som tyder på att vargarna i det aktuella reviret är närgångna eller oskygga.
Sedan tidigare har länsstyrelsen sagt nej till skyddsjaktansökan på varg i Glamsenreviret vid ett par tillfällen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev