fredag 19 april

Ingen skyddsjakt på närgångna vargar

”Dessa individer är genetiskt viktiga för den skandinaviska vargstammen”, skriver länsstyrelsen i Dalarna i sitt avslag på en skyddsjaktsansökan. Foto i Lycksele djurpark: Lars Nilsson

Vargarnas genetiska värde är större än människornas oro. Det blir inte skyddsjakt på varg i Hovranområdet i Hedemora, Dalarna, skriver dt.se.

En grupp djurägare i Hovranområdet i Hedemora har ansökt om skyddsjakt på tre vargar i Hovranområdet. I slutet av januari avslog länsstyrelsen i Dalarna en tidigare skyddsjaktsansökan från samma djurägare. Gruppen hävdar att flera nya allvarliga händelser har skett i området och att ny information har inkommit. Därför lämnades en ny ansökan in.
Under vintern har ett revirmarkerande par samt en ensam revirmarkerande varg spårats i området.
”Samtliga vargar klassas som F2:or vilket betyder att de är andra generationens avkommor från en finsk/rysk invandrare. Detta innebär att dessa individer är genetiskt viktiga för den skandinaviska vargstammen”, motiverar länsstyrelsen sitt avslag, skriver dt.se.
Det påpekas att behovet av skyddsjakt prövas löpande. Idag hålls ett informationsmöte i Långshyttan med anledning av vargarna i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev