fredag 29 mars

Skyddsjakt på tre lodjur

Arkivbild: Olle Olsson

Länsstyrelsen i Västernorrland har på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på tre lodjur i Örnsköldsvik och Sollefteå kommun.
Detta för att minska skadorna på renskötseln.

I skyddsjaktsområdet i Örnsköldsvik och Sollefteå kommun vistas ett stort antal renar under vinterhalvåret. Länsstyrelsens inventeringar av lodjur har visat att det också är en tät lodjursstam i området. Skyddsjakten är ett sätt att försöka förebygga en del av de skador som uppstår för renskötseln.

Jakt mellan den 25 januari och 7 februari
Jakten får inledas den 25 januari och pågå fram till och med den 7 februari. En förutsättning för att få bedriva skyddsjakt är att det finns spårsnö för att utreda om det rör sig om honor med ungar som enligt beslutet inte är tillåtna att jaga. Berörda samebyar liksom de som har jakträtt i de aktuella områdena har möjlighet att delta i skyddsjakten.   
Jakten bedrivs som avlysningsjakt och den som jagar är skyldig att kontrollera vad som återstår av tilldelade djur. Den som deltar i skyddsjakten är också skyldig att känna till vilka regler som gäller. För mer information om vilka regler som skyddsjakten omfattas av kan man läsa i länsstyrelsen beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev