Småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen kan bli både dyrare och mer svårtillgänglig för jägare utanför fjällområdena. Foto: Lars-Henrik Andersson

Småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen kan bli både dyrare och mer svårtillgänglig för jägare utanför fjällområdena. Foto: Lars-Henrik Andersson

Så påverkas jakten efter Girjasdomen

Det spekuleras nu vilt om hur fjälljakten kommer påverkas av Girjasdomen.
Företrädare för Girjas sameby påpekar att inga lokala jägare ska stängas ute från jakten. 

Girjas samebys ordförande Matti Berg vill inte säga hur eventuella upplåtelser för småviltjakt kommer att utformas om domen i Gällivare tingsrätt så småningom vinner laga kraft.
Det enda han säger är att den lokala jägarkåren inte ska drabbas.
– Vilken innebörd domen får rent praktiskt får vi återkomma till när domen vunnit laga kraft.

 

Behöver jägarna vara oroliga över att gå miste om jaktmöjligheter?

– Vår inställning har hela tiden varit att den lokala jägarkåren i malmfälten inte ska drabbas av någon försämring. Det här är snarare en unik möjlighet att visa på att en lokal förvaltning kan bli bättre än en central förvaltning, säger Matti Berg.
Han fortsätter:
– Det hade nästan känts makabert om staten vunnit med tanke på deras retorik i rätten. Domen har stort symbolvärde. Det är en modern dom som tar hänsyn till internationell rätt och urfolkens rätt. Mycket glädjande.

 

Lång process

Förmodligen kommer processen om kampen vad gäller nyttjanderätten att fortsätta. Staten kommer med all sannolikhet överklaga domen till hovrätten och därefter kan det bli tal om överklagning till Högsta domstolen, en processtid på minst fem år väntar.
Gällivare tingsrätt fastslog i domen att rennäringslagen måste ändras.
– Rennäringsförordningen säger i dag att det är staten genom länsstyrelsen som har rätt att upplåta jakt och fiske inom området. Som en följd av att tingsrätten funnit att det är samebyn som innehar rätten till jakten och fisket så är det också samebyn som ska upplåta detta, säger Christer Thornefors, lagman och en av domarna vid Gällivare tingsrätt.

 

Stämmer staten

Detta kan i sin tur få till följd att fler samebyar stämmer staten eller att rennäringslagen ändras som en följd av domslutet.
Samtidigt har nu regeringen föreslagit en ändring i rennäringsförordningen som ska ge svenska jägare förtur till småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.
Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) påverkas inte arbetet med att ändra förordningen av Girjasdomen.
– Nej, det arbetet fortsätter som vanligt. Vi kommer att ta in remissvar utifrån det material som är ute och sedan går vi vidare, säger Sven-Erik Bucht till NSD. 

 

Inte skyldig erbjuda jakt

Girjas sameby kommer inte vara skyldiga att erbjuda jakt, om nu domen vinner laga kraft vill säga. Bedömare gör dock gällande att samebyn inte kommer att ha något större intresse av att stänga av sin mark, utan istället kan det bli tal om guidning och stuguthyrning i samband med jakt. Dessutom kan det bli tal om en mer varierad prissättning av jakten, där attraktiva områden får dyrare jaktkort.
Men detta är som sagt ännu spekulationer. Svenska Jägareförbundet ser dock med oro på vilka följdverkningar detta skulle kunna få för jakten i norra Sverige. Möjligheten till jakt för marklösa jägare skulle kunna försvåras om fler samebyar också skulle få ensamrätt till småviltjakt och fiske.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev