Många lodjursangrepp på får

Enligt länsstyrelsen i Kalmar län skyddar man får mot lodjur med ett vanligt fårnät kompletterat med två eltrådar, en hög och en låg. Foto: Marie Gadolin

I Västra Götaland och i Kalmar län har man haft en rad lodjursangrepp på får hittills i år.

I området runt Hyssna, cirka 3,5 mil sydväst om Borås, där länsstyrelsen har fattat ett beslut om skyddsjakt på ett lodjur, har det inom jaktområdet skett två angrepp under 2016.
Ett angrepp den 4 januari med fyra döda får och ett angrepp den 17 februari med två döda får. Skyddsjakten har i detta område pågått aktivt sedan det senaste angreppet men hittills utan resultat. Lodjuret har under natten varit tillbaka vid angreppsplatsen.

Norr om Borås
I ett område nord–nordväst om Borås har det under året skett fyra lodjursangrepp på får. Den 22 januari dödades ett får, den 6 februari dödades två, den 14 februari ytterligare ett. Det senaste angreppet inträffade natten till den 17 februari då en tacka revs i Töllsjö. Från det angreppet saknas det även en tacka.
– Om man har får inom dessa områden av länet är det klokt att ha denna angreppsbild i tanken. Skyddsjakten pågår i Hyssna och vi är fullt medvetna om att mycket tyder på att vi har ett motsvarande stort problem i området norr om Borås, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur vid naturavdelningen på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

På fler håll
Även i Kalmar län har man problem med lodjursangrepp på får. Mellan den 14 och 15 februari angrep lodjur ett lamm i en fårbesättning i Sinnerbo söder om Högsby. Den 16 februari angrep lodjur ett får i Kammarbo, Emmaboda kommun.
Länsstyrelsens besiktningsmän konstaterade att angreppssätten tyder på lodjur, med dödande bett i strupen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev