lördag 20 april

Länsstyrelse vädjar om hjälp med inventering

Så kallade åtelkameror är numera en viktig del i länsstyrelsernas inventeringsarbete av stora rovdjur. Foto: Olle Olsson

Rovdjursinventeringarna pågår för fullt. Länsstyrelsen i Västra Götaland vädjar om hjälp.
– Vi är beroende av allmänheten och markägare, säger länsstyrelserns inventeringsansvarig Nelly Grönberg.

De gröna vintrarna får förödande konsekvenser för rovdjursinventeringarna – i alla fall som de nu är utformade. Inventeringskriterierna är baserade på snö och finns det ingen snö finns det heller inga rovdjur.
Men ett undantag finns – så kallade åtelkameror som länsstyrelsen har tillstånd för att sätta upp. Fångas en lo- eller vargföryngring på bild på en av myndighetens kameror godkänns de i inventeringsarbetet.
Men länsstyrelsen i Västra Götaland behöver jägarnas hjälp för att hitta bra platser att sätta upp kamerorna på.
– Vi är beroende av uppgifter som kan peka ut stråk eller platser där de till exempel har sett lodjur, säger Nelly Grönberg till ttela.se.
Länsstyrelsen har under säsongen inte hittat någon vargföryngring i Västra Götaland. Elva loföryngrinar är däremot säkrade – men myndigheten vet att det finns fler lodjur än så.
– Vi vet att det finns många fler, men vi hittar dem inte. Dels på grund av dålig snötillgång, dels för att vi inte får tillräckligt med tips, säger Nelly Grönberg.
Årets jakt på lodjur uteblev i Mellansverige eftersom inventeringarna till stora delar blev undermåliga på grund av snöbrist förra vintern. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev