Fler jägare får möjlighet att snara ripa

Möjligheterna till ripsnarning i Norrbottens fjällvärld ökar efter ett beslut av länsstyrelsen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Möjligheten för jägare att snara ripa i fjällen ökar.
Länsstyrelsen i Norrbotten ger nu möjlighet till ripsnarning för de som har kommunårstillstånd och godkänd utbildning.
– Jättebra. Ett steg i rätt riktning, men det vore mer generöst att öppna möjligheten för alla som löser jakträtt, säger jaktvårdskonsulent Niklas Lundberg.

Länsstyrelsen i Norrbotten har gjort en ändring i villkoren vad gäller småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Ändringen innebär att länsstyrelsen öppnar upp för fler jägare att snara ripa. Ripsnarning har i stort sett endast varit möjlig för renskötselberättigade samer som är medlem i en sameby, uppger länsstyrelsen i Norrbotten. Ripsnarningen sker inom samebyns område.

Specialtillstånd
I övrigt har länsstyrelsen kunnat ge specialtillstånd för ripsnarning, men det har man varit mycket restriktiv till.
Nu har länsstyrelsen tagit ett beslut som innebär att jägare med kommunårstillstånd på statens mark ovan odlingsgränsen kan få möjlighet att snara ripa. Jägaren måste dock ha gått en utbildning i ripsnarning.
Tillståndet ska gälla i ett år och ripsnarning får endast ske i ett begränsat geograftiskt område. Jägaren måste ansöka om att få snara ripa till länsstyrelsen som kommer ta in synpunkter från berörd sameby. Maximalt åtta snaror får användas samtidigt och jägaren får fånga maximalt åtta ripor per dag.

Stör inte renskötseln
Jägareförbundet i Norrbotten har länge drivit frågan om att fler ska få möjlighet att ägna sig åt ripsnarning.
– Det här är en öppning för fler att ägna sig åt ripsnarning. Vi har gjort bedömningen att det är i så liten omfattning att det inte kommer störa renskötseln, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.
På Jägareförbundet i Norrbotten är man glad över länsstyrelsens beslut, men tycker man hade kunnat vara ännu mer generös.

Bra beslut
– Beslutet är ett steg i rätt riktning och det ska länsstyrelsen ha en eloge för. Men det vore mer generöst att öppna möjligheten för alla som löser jakträtt. Ripsnarningen är så starkt begränsad med antalet snaror samt endast åtta ripor per dag att man gott kunnat vara mer generös. Jag hoppas att detta beslut faller väl ut så att alla jägare får möjlighet att utföra denna uråldriga fångsttradition på fjällmarkerna inom överskådlig framtid. Metoden är en fantastisk jaktmetod och ett kulturarv värt att bevara, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev