torsdag 28 mars

Åtta lodjur får fällas i Norrbotten

Åtta lodjur får fällas i Norrbotten. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen har beslutat att åtta lodjur får fällas på licensjakt i Norrbotten. Jakten är begränsad till de tre områden i länet där lostammen är som tätast. Syftet är att minska problemen för rennäringen. Jakttiden är 1 mars till och med 15 april.

För att få en mer tillförlitlig bild av hur lodjurstammen utvecklats har man för årets licenskvot tagit hänsyn till resultaten från de tre senaste årens lodjursinventeringar.
– Uppdelningen i olika delområden beror på lodjursstammens ojämna fördelning i länet. I de tätaste områdena orsakar lodjur ofta större problem för renskötseln. Dessutom har lodjuren möjlighet att förflytta sig och etablera sig i områden som är undantagna från licensjakten, säger rovdjurshandläggare Alexander Winiger i ett pressmeddelande.
Förra året blev det ingen lodjursjakt eftersom Naturvårdsverket inte överlämnade beslutanderätten till Länsstyrelsen. 2014 fälldes åtta av tilldelningens elva lodjur.
Efter en reducering av lodjursstammen i Norrbottens län under åren 2012 och 2013 beräknas idag antalet lodjur i länet vara mellan 160 och 210 individer.

Jaktområden
• Delområde I (Tornedalen): Haparanda, Kalix, Överkalix, Övertorneå och Pajala kommuner: Tre lodjur.
• Delområde II (Södra inlandet): Arvidsjaur kommun samt den del av Arjeplogs kommun som ligger nedanför om odlingsgränsen: Tre lodjur.
• Delområde III (Norra fjällkedjan): Det område av Kiruna och Gällivare kommuner som ligger ovanför odlingsgränsen: Två lodjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev