Älgkalven har gått på vältan och gnagt bark när den fastnat med båda frambenen i glipan mellan två aspbitar, ramlat och därefter inte kunnat ta sig upp. Foto: Niklas Einar

Älgkalven har gått på vältan och gnagt bark när den fastnat med båda frambenen i glipan mellan två aspbitar, ramlat och därefter inte kunnat ta sig upp. Foto: Niklas Einar

Älgkalv död i ”stockfälla”

Vältan med blandved blev en dödsfälla för älgkalven. Kalven gick uppe på stockarna och åt av aspbarken när frambenen gled när i en glipa mellan två stockar. Kalven ramlade, bröt ena benet och kunde inte komma upp.

Niklas Einar hittade den döda kalven för några dagar sedan vid en avverkning mellan Tingstad och Stallarp i Eksjö kommun.
– Älgen har balanserat på stockarna och ätit av barken från asparna som låg i vältan. Den har glidit ner med båda frambenen mellan stockarna. Sedan har den ramlat och brutit ett av benen på flera ställen. Det andra benet hade lossnat, säger Niklas Einar.
Att älgar fastnar med benen, ramlar och går en kvalfull död till mötets är inte helt ovanligt.
Att undvika att sådant händer är förstås svårt. Men om viltvårdaren sågar av klykor på fällda aspar är det en fördel.
När aspvirke körs ur skogen kan det hjälpa om skotarföraren lägger upp virket så mycket som möjligt istället för att det ligger utspritt i kanterna med springor mellan stockarna. För man kan vara nästan säker på att om vintern söker sig älg till vältor där det finns asp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev