Riksdagen skriver till EU om vapen

Riksdagen kräver i ett motiverat yttrande till EU att förslaget till förändringar i vapendirektivet dras tillbaka och arbetas om. Foto: Jan Henricson

Riksdagen har beslutat att skicka ett så kallat motiverat yttrande till EU-kommissionen där man kritiserar förslagen till ett nytt vapendirektiv. Man anser att delar av förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen, det vill säga att beslut ska tas så nära dem som berör som möjligt.

Förra veckan behandlades vapenförslaget i riksdagens justitieutskott, som också kritiserade det i flera delar. Det gällde bland annat tidsbegränsade licenser och obligatoriska läkarkontroller.
Men utskottet nöjde sig inte med det utan föreslog också att riksdagen lämnar ett så kallat motiverat yttrande till Europaparlamentet, samt rådets och kommissionens ordförande.
Enligt alltinget.se tog riksdagen ett sådant beslut igår, onsdag. I yttrandet anser riksdagen att förslaget i flera delar strider mot subsidiaritetsprincipen, som säger att beslut ska fattas av EU enbart om frågan inte kan skötas lika bra på nationell nivå.
För att kunna reglera och garantera säkerheten vid gränserna behövs gemensamma EU-regler, men det kräver inte en sådan reglering på detaljnivå som nu föreslås, anser riksdagen.
Alltinget.se skriver att det just nu sker en liknande genomgång av EU-kommissionens förslag i övriga medlemsländers parlament. Enligt reglerna ska ett lagförslag omprövas om mins en tredjedel av dessa kommer till samma slutsats som den svenska riksdagen – att förslagen om de införs strider mot subsidiaritetsprincipen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev