fredag 29 mars

[cycloneslider id=”slide-13340″]

Rekordhjort hittad i Skåne

Sveriges hittills största trofé från en frilevande kronhjort har nyligen mätts i Skåne. Räknar man in hägnade hjortar är den näst störst i landet.

Det var den 18 september i fjol som Bengt Jönsson och hans son David var ute på sin dagliga runda på markerna utanför Veberöd, som gränsar till Vomb. Det är ett område känt för sin kronhjortstam. Plötsligt såg sonen en ”hjort som låg och sov”, men det visade sig vara en död hjort som troligen stångats ihjäl under brunsten. 
– Vänster framben var av och den var penetrerad baktill i ryggen. Den hade blivit nerstångad i marken och då var det ju färdigt, berättar Ulf Kaunitz, frilansfotograf som följt hjorten sedan 2010. 
– Bengt har därefter sett en annan stor hjort i området, den är stor i kroppen men har inte lika stora horn som den dödade, fortsätter han.

Exceptionell rosenkrans
Hjorten togs omhand av markägaren och nyligen mättes trofén av Per Larsson i Blentarp, en av Svenska Jägareförbundets trofémätare.
– Jag har precis mätt den och det är svenskt rekord för frilevande kronvilt, säger han.
Hjorten, en 20-taggare, hade en krona som vägde 11,94 kilo. Stånglängden var 105,7 respektive 107,7 centimeter. Ögontaggarna var 42,8 respektive 35,4 centimeter. Och rosenkransarnas omkrets var 30,8 respektive 32,8 centimeter.
– Det är exceptionellt, jag har aldrig mätt en så grov rosenkrans förut, säger Per Larsson.  
Summan för trofén blev 241,83 poäng. Därmed den näst största totalt i Sverige och störst av frilevande kronvilt.

Väldokumenterad platshjort
Forskaren Anders Jarnemo, SLU, har följt rekordhjorten på brunstplatsen sedan brunsten 2008. 
– Han blev inte dominant platshjort förrän 2012, då den gamle hjort som varit dominant de föregående åren inte dök upp, säger Anders Jarnemo. 
Hjorten har dock under de år han varit platshjort haft hård konkurrens av flera andra starka hjortar på brunslokalen. Det var denna hårda och fullt naturliga konkurrens som fick honom på fall under brunsten 2015. Han bör nu ha varit 12–14 år gammal. Man försökte fälla hjorten 2013 och 2014, men lyckades inte.
– I Skåne har vi tack vare vår licensförvaltning lyckats återuppbygga stammen och få fram en nära jämn könsfördelning och en andel fullvuxna (ålder 6–14 år) handjur på 10–11 procent av totala stammen, berättar Anders Jarnemo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev