fredag 19 april

Hund

Blandrashund räddad ur rävgryt

Tryggve Hellman hjälpte till att gräva fram blandrashunden Evert ur grytet där han skällt räv och grävling några dagar. Foto: Privat

När basset-tysk jaktterriern Evert gick i gryt efter en driven räv i lördags trodde ägaren Klas Larsson att han skulle komma upp när han tröttnat. Men så blev det inte, han var fast och först i tisdags kunde Klas och hans kamrater gräva fram hunden.

Sexårige Evert är först och främst en drivande hund. Men som många andra sådana har han inget emot att gå efter när villebrådet går i gryt. Dessutom är han envis så när han inte kom upp i närtid var det inget som oroade ägaren Klas Larsson.
Det var i lördags som Klas Larsson släppte sin hund på en mark mellan Falköping och Vara i Västra Götaland.
– Han tog upp en räv vid niotiden och drev den ett tag innan jag tappade kontakten med honom. Lyckligtvis använder jag pejl så det var bara att bege sig till där frågetecknet visades på kartbilden, berättar Klas Larsson.

Rejäl tjäle
Just där fanns ett gryt och från underjorden hördes Evert skälla för fullt.
– Han verkade trivas och något försök att komma upp gjorde han inte. Evert är envis och jag tänkte att han kommer väl när han tröttnar.
Men tiden gick. Klas Larsson var tvungen att åka hem en sväng och när han återvände skällde Evert på som tidigare. När detta upprepade sig några gånger insåg Klas att han måste gräva.
– Det var rejäl tjäle och vi hoppades att han skulle komma upp självmant. Normala grythundar gör ju det mellan varven. Jag trodde inte att han satt fast eftersom det verkade som att han hade kontakt med ett djur i grytet. Troligtvis en grävling, för en räv låter sig nog inte skällas så länge.
Till slut var Klas och hans kamrater tvungna att börja gräva sig ner i grytet.

Redo att jaga
De passerade en gång, men där var ingen hund. Men så plötsligt, efter ett spadtag, fick de syn på hunden.
– I efterhand tror jag inte att han skulle ha kunnat ta sig ut själv. Gången var spärrad på något sätt. Det kändes bra att få upp hunden ur grytet.
Och Evert då, hur mådde han?
– Mycket pigg, han kissade, viftade på svansen och verkade redo att omedelbart börja jaga igen, säger Klas Larsson som tror att hunden inte drar sig för att gå i gryt igen om tillfälle ges.
– Nej, jag är rädd för att han fortsätter som vanligt. Han ser ut ungefär som en drever i kroppen och är inte byggd för uppgiften. Men det verkar inte vara något som hindrar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.