Jägarexamen kan bli dyrare

Naturvårdsverket föreslår höjd avgift för de som ska ta jägarexamen, detta för att kunna täcka kostnaderna för hanteringen av jägarexamen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Att ta jägarexamen kan bli dyrare. Dessutom föreslår Naturvårdsverket en utveckling av tekniska stöd. Nu skickas det nya förslaget på remiss.

Naturvårdsverket har tagit fram nya förslag rörande jägarexamen. Ett syfte med översynen är att modernisera hanteringen av hur provresultaten redovisas.
Naturvårdsverket anser att det är svårt att veta vilka kunskaper nyutbildade jägare faktiskt har.
”Dagens teoriprov för jägarexamen, både frågor och svar, går till exempel att hitta på internet. Det gör det svårt att på ett rättvist och säkert sätt testa kunskapen hos jägarna. En modernisering av det tekniska stödet för jägarexamen ger också en mer effektiv hantering av jägarexamen.”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Vill öka servicen
– Vi arbetar med att öka servicen till jägarna. Den tekniska utvecklingen ger till exempel en effektivare och snabbare registrering av provresultaten, vilket innebär en snabbare och bättre service för jägarna, säger Petter Mahrs handläggare på Naturvårdsverket.
Ett annat syfte med översynen är att uppdatera avgifterna för att täcka kostnaderna för hanteringen av jägarexamen. Naturvårdsverket menar att avgifterna för jägarexamen inte ger en tillräcklig ekonomisk täckning för att finansiera en utveckling av jägarexamens teoriprov.

Höjda avgifter
Både jägarorganisationernas och Naturvårdsverkets kostnader för hanteringen av jägarexamen ska täckas av provavgifterna.
– Dagens avgifter har varit statiska i över tio år, avslutar Petter Mahrs.
Kostnaden för att ta en komplett jägarexamen föreslås öka med totalt 160 kr (från 840 kr till 1 000 kr) utan att ökade kostnader för omprov och tilläggsserier har räknats med. 
Synpunkter på förslaget ska lämnas till Naturvårdsverket senast den 17 augusti.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev