fredag 19 april

”Kohandel i regeringskansliet”

Allianspartierna anser att regeringen inte respekterar majoriteten i riksdagen och heller inte de människor vars vardag påverkas av rovdjurstätheten. Foto i hägn: Olle Olsson

Allianspartierna lyfter idag vargfrågan i miljö- och jordbruksutskottet. De föreslår ett tillkännagivande till regeringen om att ordningen för beslut om licensjakt och skyddsjakt ska ligga fast.

I ett gemensamt pressmeddelande säger allianspartierna att de oroas över de signaler som regeringen skickar om att förändra den rovdjurspolitik som nu gäller.
De skriver: ”Riksdagen fattade beslut med stor majoritet 2013 för en ny rovdjurspolitik. Under våren 2015 beslutade riksdagen om ett tillkännagivande till regeringen om att rovdjurspolitiken ska ligga fast och att det fortsatt ska vara selektiv jakt på varg.”
– Det är förvånande att regeringen så tydligt verkar i motsatt riktning mot riksdagens tillkännagivande från i våras. Man respekterar varken majoriteten i riksdagen eller de människor vars vardag påverkas mycket av den stora rovdjurstätheten, säger Ulf Berg (M).
Regeringen har aviserat att man vill gå tillbaka till det system som rådde tidigare, där beslut som skyddsjakt och licensjakt fastnade i domstolsprocessen och i praktiken omöjliggjorde jakt på varg. Man går också vidare med frågan innan rättsläget kunnat klargöras av den process som sker i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det är oklart varför regeringen har så bråttom. Mest framstår det som ett resultat av en intern kohandel i regeringskansliet än en ambition att ha en hållbar rovdjurspolitik, säger Magnus Oscarsson, ny landsbygds- och jordbrukspolitisk talesman för (KD), i pressmeddelandet.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev