fredag 29 mars

Förbundet framför kritik i hearing

http://www.regeringen.se/contentassets/322ae0fd90db45ceaa7707090a1e87e2/overprovning-av-beslut-om-skyddsjakt-och-licensjakt-for-vissa-rovdjur

I dag genomför regeringen en hearing rörande utredningen som rör talerätten. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiskt till innehållet i utredningen.

– Rapporten är inte tillräckligt genomarbetad och den kommer fram till slutsatser som är sakligt och juridiskt felaktiga, säger Anders Iacobaeus styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet och före detta hovrättspresident.
Jägareförbundet har i dag fått möjlighet att lägga fram sina synpunkter i samband med en hearing som regeringen anordnat med anledning av utredningens slutsatser.
Högsta förvaltningsdomstolen ska nu avgöra ifall nuvarande överklagandeprincip – där Naturvårdsverket avgör överklagande kring länsstyrelsernas rovdjursbeslut – är förenlig med EU-lagstiftningen. Trots detta har regeringen redan presenterat en utredning i just denna fråga.

Felaktiga slutsatser
Anders Iacobaeus är kritisk till såväl förutsättningarna för arbetet som slutsatserna i rapporten.
– Det är uppenbart att uppdraget har föranletts av den process som just nu pågår i Högsta förvaltningsdomstolen och där den enda frågan är om det nuvarande systemet för överklagande är förenligt med EU-rättens och Århuskonventionens krav. Den korta utredningstiden är sannolikt bestämd i en strävan att komma före Högsta förvaltningsdomstolen och genom konkreta författningsändringar påverka utgången i målet. 

Ingrepp i rättsprövningen
– Förbundet ser detta som ett de facto-ingrepp i pågående rättsprövning. Det är extremt anmärkningsvärt att man väljer att på detta sätt sidsteppa den främsta juridiska expertis som Sverige har i dessa frågor, säger Anders Iacobaeus.
Därtill har förutsättningarna för utredaren inneburit att kvaliteten blivit dålig, att missvisande information förekommer. Utredaren driver också vissa principer för långt.
Den tyngsta kritiken Svenska Jägareförbundet för fram är att utredaren har fel i sak.

”Obegripligt”
– Rapporten innehåller endast en redogörelse för de argument som Kommissionen framförde i den formella underrättelsen 2014. Sveriges svar med motargumentation förbigås helt, liksom den fortsatta händelseutvecklingen under 2015. Detta är obegripligt, säger Anders Iacobaeus. 
Regeringen har anslagit en omotiverat kort remisstid för utredningen.
– Vi invänder starkt mot den extremt korta remisstiden och den omotiverade brådska som tycks prägla författningsarbetet, säger han.
Den sista november ska Naturvårdsverket och Jordbruksverket presentera en socio-ekonomisk utredning om hur vargarna påverkar landsbygdens näringar och renskötseln.
Här hittar du utredningen om överklagandeprocessen: Uppdrag om översyn av överklagandeprocessen beträffande beslut om jakt efter björn, varg, järv, lo och kungsörn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev