fredag 29 mars

SVA behöver hjälp av älgjägarna

Hudsår på ländrygg hos älg. Foto: Erik Ågren/SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vädjar om hjälp av älgjägarna. Det handlar om att med hjälp av en enkätundersökning försöka kartlägga kraftig utbredda hudsår på älgar samt försöka ta reda på varför så många älgtjurar fäller sina horn ovanligt tidigt på hösten.

Under ett par års tid har vi på SVA fått in rapporter, och även hela älgar, från hela södra Sverige om älgar med utbredda kraftiga hudsår på ryggen. Det verkar som om endast tjurar är drabbade. 
Såren är lokaliserade till ländrygg, bröstrygg, kors och sidor. I sårens ytterkant ses ofta oskadad men pälslös hud, vilket gränsar till en kraftigt inflammerad och förtjockad hud, som vid ytan är varig och vätskande. I en del fall påvisas skabbdjur och ofta riklig växt av bakterier. Men grundorsaken till sårskadorna är fortfarande okänd, skriver SVA i ett pressmeddelande.
Ett annat problem hos älg som de senaste åren rapporterats till SVA är att tjurar fäller hornen tidigt på hösten (oktober–november, mot normalt i januari). Det finns flera rapporter om jägare som fällt hornlösa älgtjurar i tron att det varit ett hondjur. Ett problem som kan bli en verklighet för många jägare. 

Mycket angeläget
SVA skriver i ett pressmeddelande att det känns mycket angeläget att utreda grundorsaken till dessa två nya problem hos våra älgar och av den anledningen är vi intresserade av att få in mer information om ni observerar eller skjuter älgar med utbredda hudsår, eller älgtjurar som tappat hornen för tidigt, och då framför allt under oktober–november månader.

Enkätundersökning
Med anledning av detta genomför SVA under en enkätundersökning älgjakten 2015, detta för att få in information om förekomsten av hudsår hos älgtjur samt tidig hornfällning hos desamma. Myndigheten är även intresserade av att få in prover från dessa djur.
Klicka här för att få ett frågeformulär som SVA önskar få in efter att din älgjakt är slut.

Få in information
Målet med undersökningen är att med hjälp av älgobsen, samt fällda djur under hela jakttiden för älg få in information om:
• Var i landet hudsår hos älg finns
• Hur stor andel djur som är drabbade
• Huruvida även hondjur drabbas av hudsår
• Var i landet det finns älgar som tappar hornen tidigt under hösten, och i så fall när.

Kontaktpersoner vid SVA

Torsten Mörner (torsten.morner@sva.se, 018-674214)
Jonas Malmsten (jonas.malmsten@sva.se, 018-674493).
Maila formuläret och svaret till någon av ovanstående. eller skicka det per post till, Jonas Malmsten, Viltsektionen, SVA, 751 89 Uppsala. 
Det går även bra att rapportera in observationer eller fynd om dessa problem till vilt@sva.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev