torsdag 28 mars

Massivt jägarintresse för älgarnas hälsa

Jonas Malmsten, SVA, och Göran Ericsson, SLU, delar med sig av sina tankar om hur älgarna mår i södra Sverige. Foto: Jan Henricson

Om ämnet är det rätta är det inte svårt att locka jägare en vardagkväll i oktober. På tisdagskvällen fylldes stora gästissalen på hotell Skansen i Färjestaden till sista plats, då över 200 intresserade samlades för att lyssna till de senaste rönen inom älgforskningen.

Efter sedvanligt trassel med tekniken inledde Jonas Malmsten, SVA, och Göran Ericsson, SLU, med att prata om det ökande kravet på flerartsförvaltning, om hur ett antal klövviltarter påverkar varandra. Med andra ord, hur arterna överlappar varandra och betar på samma resurs.
Så räknar man till exempel med att de stora klövviltstammarna vid Öster Malma i Sörmland motsvarar en täthet av 50 älgar per tusen hektar, medan man i undersökningsområdet utanför Växjö räknat fram en siffra motsvarande 20 älgar per tusen hektar.
– Att förvalta flera arter tillsammans är en stor utmaning. Inte bara för jägarna, utan också för samhället, till exempel i sina viltförvaltningsdelegationer, sa Göran Ericsson.

Många döda kalvar
Han fortsatte med att tala om specifikt Ölands älgar och den höga kalvdödligheten som konstaterats på ön i flera år.
Under årens lopp har en lång rad tänkbara orsaker uteslutits. Fertiliteten, vilken man undersökte först, är normal jämfört med material som samlats in från andra län. Den höga kalvdödligheten beror inte på mineralbrister, inte heller tror man att fästingburna sjukdomar är boven i dramat.
Mysteriet kvarstår och forskningen fortsätter. Även om den mest intensiva bevakningen av Ölandsälgarna kommer att minska de närmaste åren hoppas man få resurser för att titta närmare på älgarnas livsmiljöer, bland annat avseende landskapets förändring, brukningsmetoder och klimatpåverkan.
Något som kan påverka kalvarna är att de föds senare i förhållande till kvaliteten på fodret nu, än vad som tidigare varit fallet.
– Med tidigare vårar är foderkvaliteten som bäst innan många av kalvarna föds. Det är något vi vill studera närmare. Att få göra en foderanalys, att undersöka vad älgarna på Öland verkligen äter är också önskvärt, sa forskarna,

Stort gensvar
Jonas Malmsten pratade om håravfall och de såriga partier på ländryggen som särskilt drabbar större tjurar i södra Sverige. Ett upprop från SVA som publicerades här på svenskjakt.se veckan innan älgjakten inleddes har gett ett mycket bra gensvar.
Från samtliga län från Uppsala och söderut har SVA fått rapporter om tjurar som med sina horn kliat upp sår på sina ryggar, ett 100-tal totalt.
Flera tänkbara förklaringar till håravfall och infekterade hudområden finns. Att hjortlusflugan som gynnas av milda och fuktiga vintrar har betydelse är Jonas Malmsten tämligen övertygad om. Något som understryks av att antalet drabbade tjurar minskat avsevärt år med riktiga vintrar.

Dementerade älgdöd
Jonas Malmsten berörde också de larm om älgdöd som med jämna mellanrum kommit under senare år.
– Under tiden för Älvsborgssjukan hittades 1 500 döda älgar bara i en kommun. Men satt i relation till hur många älgar det fanns, hur gamla de var och hur betestillgången såg ut var inte dödligheten så alarmerande som man först trodde. Nu talar man om en pågående älgdöd när det påträffas 10–15 djur i ett helt län.
– När vi på SVA under 2012-2013 undersökte ett stort antal döda älgar konstaterade vi att de dött genom trafikolyckor, av stångskador, parasiter, hög ålder, cancer, med mera. Vi kan säga att älgen inte drabbats av någon älgarnas ebola eller någon annan dödsparasit, sa Jonas Malmsten.

Hundanvändning
Samlingen avslutades med en frågestund då flera jägarnära ämnen ventilerades. Någon frågade om den förändrade hundanvändningen kan ha någon betydelse för hur älgarna mår.
– Det vet vi inte, men det finns all anledning att undersöka den saken. Inte bara med tanke på älgen, utan också vad gäller andra klövvilt, svarade Jonas Malmsten och Göran Ericsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev