fredag 29 mars

Kronhjort och älg ska samsas

Kronhjorten ska i framtiden förvaltas tillsammans med älgen i skötselområden och större förvaltningsområden, enligt den modell som idag sker för älgstammen, enligt Naturvårdsverkets förslag. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kronhjort och älg ska förvaltas tillsammans. Det anser Naturvårdsverket som idag redovisar sin strategi för hur kronhjortsförvaltningen ska kunna förbättras.

I sin utvärdering av regeringsuppdraget kommer Naturvårdsverket fram till att det finns brister i nuvarande förvaltning av kronhjort. Man anser att det saknas tillräcklig kunskap om hur stor hjortstammen är, dess utbredning och vilka skador hjortarna orsakar i skog och jordbruk.
Därför föreslår verket en omfattande förändring av kronhjortförvaltningen.
– Det räcker inte med att göra mindre justeringar i nuvarande bestämmelser. Det finns flera fördelar med att förvalta kronhjort och älg tillsammans. Vårt förslag innebär att samma administrativa system och samma förvaltningsgrupper används, säger Christer Pettersson, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Fördelar och nackdelar
För att få en bättre förvaltning av kronhjort bör man ta efter älgförvaltningen, där avskjutning och stammens storlek bestäms bland annat med hänsyn till fodertillgång och betesskador.
Genom att samordna kronhjort och älg tror man sig kunna få en kronhjortförvaltning som blir tydligare del av den regionaliserade viltförvaltningen, något som ingår i Naturvårdsverkets strategi.
– Det finns skillnader i biologi och levnadssätt som innebär att vi behöver göra anpassningar för att systemet för älg även ska passa för förvaltning av hjort, men sammantaget går detta att lösa. Fördelarna uppväger nackdelarna, säger Christer Pettersson.

Attityder till kronvilt

Jägare, skogsägare och lantbrukare anser:
5–10 procent har etablerad kronviltstam på sin mark.
2–7 procent vill ha färre kronvilt.
3–6 procent uppger att de lider oacceptabel skada.
2–5 procent upplever konflikter inom viltförvaltningen.
Källa: Fredrik Widemo, SLU

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev