torsdag 28 mars

Återskapad fågelsjö vinner pris

Nu häckar bland annat änder och svanar i sjön. Foto: Kjell-Erik Moseid

2015 års landskapsvårdspris i Växjö kommun tilldelas föreningen Lilla Attsjön, för att ha återskapat fågelsjön med samma namn.
Växjö kommuns landskapsvårdspris har delats ut sedan 1987 och tilldelas personer som aktivt arbetar med att bevara eller återställa kulturlandskapet, men det kan också handla om förebyggande åtgärder inom landskapsvårdens område. Priset delas ut vid kommunfullmäktigemöte i december och består av diplom samt en prissumma på 20.000 kronor.

Lilla Attsjön ligger två mil öster om Växjö. Markerna kring den sänkta sjön hade vuxit igen och naturbetesmarker har röjts fram. Idag finns här en sjö på cirka 60 hektar, grillplatser, fågeltorn och vandringsleder som är barnvagns- och handikappanpassade.
Det öppna vattnet och strandängarna som betas av djur lockar till sig många fåglar. Här häckar bland annat svanar, änder och skrattmåsar.
Men så såg det inte ut för några år sedan. Då var Lilla Attsjön igenvuxen och försumpad. Med stöd av länsstyrelsen, landsbygdsprogrammets bidrag till våtmarker samt gemensamma ideella krafter kunde en levande sjö och ett attraktivt utflyktsmål bli verklighet.
– Man kan åstadkomma stordåd med gemensamma krafter. Det är Lilla Attsjön ett bevis på, säger Martin Unell, kommunekolog i Växjö.
– Projektet har både gynnat den biologiska mångfalden i området och bidragit till en attraktivare landsbygd. Ett arbete i linje med såväl nationella miljömål som kommunens landsbygdsprogram, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev