[cycloneslider id=”slide-12761″]

Varierad tillgång på ripa och skogsfågel

Det blir inget kronår för skogsfågel. Och ripbeståndet varierar. Så kan läget sammanfattas några dagar efter jaktpremiären.

Det har varit ovanligt varmt den senaste veckan, framför allt i fjällvärlden som haft temperaturer runt 20 grader. Det är också ovanligt mycket mygg. Det varma vädret i kombination med lite vind har påverkat jaktförutsättningarna negativt. En del jägare har avbrutit jakten i förtid på grund av värmen och myggen.
Svensk Jakt följde i går med ut på jakt med Didrik Skarin, Arvidsjaur, som jagar med stående fågelhund.

 

Föredrar skogslandet
Hans jaktmarker ligger i den stora ekoparken Ledfat mellan Arvidsjaur och Slagnäs. Han sköt fem ripor på premiären den 25 augusti.
– Min egen definition av ett bra fågelår är när du ser eller hör fågeluppflog var tjugonde minut, säger Didrik Skarin som jagat med vorsteh hela sitt liv och föredrar att jaga i skogslandet.
– Det är svårt att jaga med stående fågelhund i skogen, eftersom det är träd och buskar i vägen, men jag gillar utmaningen, säger han.

 

Nästan vindstilla
På förmiddagen ser vi tre ripor, men alla flyger innan Didrik Skarin får skottläge. Det är nästan vindstilla och hunden har svårt att få vittring från fåglarna. Vi ser också en orre lätta ur den täta skogen i kanten av en myr.
Det blir ingen mer fågelkontakt men Didrik ser inte dagen som ett misslyckande.
– Allt beror på hur du värderar saker och ting. När jag var yngre var fåglar nästan bara siffror – det gällde att skjuta så många som möjligt. Det är många som ser ett misslyckande i att det inte blev fällt något vilt, men så behöver det inte vara, anser han.

 

Varierande tillgång
Skogsfågeltillgången i Norrbotten varierar det här året. Något bättre än förra året, säger jägare Svensk Jakt pratat med. Det förekommer också lokala variationer.
Detsamma gäller riptillgången i fjällen. Varierad storlek på kullarna och även varierad storlek på ungfåglarna.
I Västerbotten har länsstyrelsen ännu inte sammanställt resultatet från skogsfågelinventeringen. Vad gäller ripinventeringen så visar den på ett normalår.
– Det är inte lika bra som förra året. Kullarna är lite mindre. Det förekommer också vissa skillnader mellan områdena, säger Torleif Eriksson vid länsstyrelsen i Västerbotten.
– I Arjeplogsfjällen var det magert med ripa. Det är stor skillnad mot förra året, säger Mikael Karlsson, jaktvårdskonsulent.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev