fredag 29 mars

SMS viktiga bevis mot misstänkt tjuvjägare

Bilden på vildsvinen är tagna i den misstänktes trädgård på morgonen den 2 mars med hans mobiltelefon. På natten har han sms:at till en bekant att han skjutit tre vildsvin i Sverige. Foto: Från förundersökningen

Bilder i mobiltelefon, SMS-trafik och en så kallad brobizz kommer att ha central betydelse när rättegången mot den misstänkte danske tjuvjägaren idag fortsätter vid Lunds tingsrätt.

Åklagarens beviskedja kan se ut som i åtalspunkten g i den långa listan av påstådda jaktbrott, där 36-åringen misstänks för att ha skjutit och tagit hand om tre vildsvin någonstans i södra Sverige.
I den misstänktes mobiltelefon har polisen hittat bilder på tre vildsvin. Fotografiet är taget i Danmark, på morgonen den 2 mars 2012.
I bobizzen hittar polisen uppgifter om att den svarta Hondan passerade Öresundsbron in i Sverige på kvällen den 1 mars klockan 19.05 för att köra tillbaka till Danmark morgonen efter klockan 04.45.

Erkänner bilfärder
Uppgifterna har polisen fått från Öresundsbrokonsortiet som genom brobizzen registrerar resor som ett speciellt fordon gör över bron, som underlag för senare fakturering av broavgifter.
36-åringen erkänner att det är han som kört bilen. Han kan inte svara för alla resor som gjorts över bron eftersom brobizzen är registrerad på hans svärföräldrar, men de nattliga färderna är det han som har gjort, har han sagt i polisförhören.
Nästa led i beviskedjan är sms-meddelanden som skickas mellan 36-åringen och hans anhöriga och bekanta. Natten då åklagaren hävdar att de tre vildsvinen sköts sändes bland annat följande meddelande:
”Har skudt 3 grise”, skriver 36-åringen varpå en bekant svarar:
”Hvor fan har du skudt dem?? Haha fedt”, och 36-åringen svarar omedelbart:
”I Sverig. Tog dem på en gang”.

Svarar inte
Lite senare följer en diskussion via sms om försäljning av vildsvinen för mellan 750 och 1.000 kronor styck.
När 36-åringen konfronteras med uppgifterna i förhör vill han inte svara på polisens frågor. 
– Jag har inte lust att svara på frågor från dig, säger han för att sedan korrigera sig till att han inte vill svara på något han inte är säker på. 

Många nattliga resor

36-åringen har haft ett stort intresse för nattresor i Sverige. Under tiden som åtalet avser från oktober 2011 till december 2013 har det på brobizzen registrerats över 70 resor över bron, med tillresa någon gång på kvällen och återresa sent på natten eller tidigt på morgonen.
Under polisförhöret gick den misstänkte med på att när det gäller de nattliga turerna över bron är det han som gjort resorna. I domstolen sa han emellertid att han inte visste om det var han som rest fram och tillbaka över Öresundsbron vid samtliga tillfällen. Det kunde vara någon kamrat som lånat brobizzen, sa han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev