fredag 29 mars

Ministern vill ändra lagen

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lovar att rullstolsburna jägare ska få likvärdig bedömning oavsett var de är bosatta. Foto: Lars-Henrik Andersson

Landsbygdsministern lovar att åtgärda den otydliga lagstiftningen som drabbat funktionshindrade jägare.
– Min ambition är att lösa den här problematiken, säger Sven-Erik Bucht (S).

Som Svensk Jakt skrivit om vid flera tillfällen så har funktionshindrade jägare som använder exempelvis en fyrhjuling vid jakt behandlats olika beroende på i vilket län de är bosatt.
Idag ger jaktförordningen den rullstolsburne jägaren möjlighet att jaga vissa däggdjur men inte till exempel skogshare och vilda fåglar. Medan länsstyrelsen i exempelvis Norrbotten inte medger dispens för jakt på tjäder eller hare så finns det andra län som gör det.

Landshövding reagerade
Eftersom lagstiftningen tolkas olika så skrev Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg ett brev till regeringen i våras för att göra den uppmärksam på problematiken:
”Detta är i sig ett problem när lagstiftning och praxis utvecklas åt olika håll och därmed urholkar förtroendet för lagstiftningen.”
Vidare skrev Österberg:
”Länsstyrelsen anser att skrivningarna i förordningen som den nu är utformad är mycket olycklig då en rullstolsburen person som har ett stort jaktintresse inte har möjlighet att utöva sitt fritidsintresse fullt ut och därmed höja sin livskvalitet.”
Landshövdingen föreslog i sitt brev till regeringen hur en ändring kan utformas och påpekade också att det krävs dispens i terrängkörningslagen och att man kan samordna en sådan dispens med tillstånd att jaga från motordrivet fordon.

Otydlig lagstiftning
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht håller med om att dagens lagstiftning är för otydlig och han vill se en förändring.
– Vi måste säkerställa och möjliggöra att rullstolsburna personer får en likvärdig bedömning över landet. Det kan finnas brister i lagstiftningen i dag, men jag anklagar inte någon länsstyrelse för att ha gjort fel men om inte lagstiftningen är tillräckligt tydlig blir det olika bedömningar. Det här är en jätteviktig fråga: att tillgodose personer med funktionhinder att de får möjlighet att jaga. Det är fruktansvärt att vissa utesluts och inte kan bedriva jakt, säger Sven-Erik Bucht och fortsätter:
– Min ambition är att vi ska kunna lösa den här problematiken.

Din hälsning till funktionshindrade jägare är alltså att de ska få en bättre och mer rättvis bedömning i framtiden?
– Ja, vi måste se över lagstiftningen och hur den fungerar. I praktiken ser det lite olika ut på de olika ställena där det hanteras och då är det vår skyldighet att se över detta. De handikappade ska också ha möjlighet att jaga.
Rikard Södergren, projektledare för Jakt för alla inom Jägareförbundet, är positiv till ministerns löften.
– Suveränt bra om de tar tag i frågan. Jag hoppas de också ser till helheten och även ser över terrängkörningslagen så att man som funktionshindrad bara behöver ett läkarintyg för att få tillstånd att både jaga samma vilt som övriga jägare och även köra i terrängen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev