fredag 29 mars

Importhundar saknade rabiesskydd

Louise Treiberg Berndtsson är veterinär på SVA, och medförfattare till artikeln om bristande skydd mot rabies hos importerade gatuhundar. Foto: Magdalena Hellström/SVA

SVA har analyserat prover från 75 gatuhundar importerade till Norge. Det visade sig att hälften av dem saknade tillräcklig nivå av antikroppar mot rabies.

Sedan 2012 krävs bara rabiesvaccination och behandling mot rävens dvärgbandmask för att en hund ska få importeras till Norge från EU-länder. För import till Sverige från EU krävs enbart rabiesvaccination. Tidigare krävdes att man också kontrollerade att hunden genom vaccinationen hade fått tillräckligt med antikroppar för att kunna stå emot smitta.
När kravet på att kontrollera antikroppar togs bort så medförde det en ökning av import av gatuhundar till Norge från östeuropeiska länder, i synnerhet från Rumänien.

Knappt hälften
En studie, där SVA har varit analyserande laboratorium, omfattar 75 importerade gatuhundar från Rumänien, Ungern, Balkan eller Baltikum. Undersökningen visar att endast 35 hundar (47 procent) hade tillräckligt skydd mot rabies. 40 hundar (53 procent) hade dåligt med antikroppar varav 14 hundar (19 procent) helt saknade skydd mot rabies. Av 56 hundar med vaccinationsintyg saknade hälften (50 procent) antikroppar i tillräcklig mängd.
– De länder de här hundarna kommer ifrån har ännu inte en tillfredsställande rabiessituation så det här är oroväckande siffror och det visar att det finns risk för att rabies ska sprida sig vidare i Europa och till Sverige, säger Louise Treiberg Berndtsson, veterinär vid SVA och medförfattare till artikeln ”Cross-border transport of rescue dogs may spread rabies in Europe”.
– En del hundar kan ha blivit vaccinerade men inte fått tillräckligt med antikroppar men det kan också vara så att de har haft falska intyg och aldrig blivit vaccinerade, fortsätter hon.

Finns det anledning att tro att motsvarande förhållande gäller i Sverige?
– Ja det finns det, vi har samma importregler som Norge och jag tror att det kommer in minst lika många hundar till Sverige som till Norge, säger Louise Treiberg Berndtsson till Svensk Jakt.

Fakta

Artikeln ”Cross-border transport of rescue dogs may spread rabies in Europe” publiceras i veckan av den vetenskapliga tidskriften Veterinary Record.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev