fredag 29 mars

Jakt & prylar

Stort intresse för vapen och skytte

Krav på ett nytt och mer varierat älgskytteprov framförs i en motion till årsstämman. Foto: Jan Henricson

Sammanlagt 27 motioner har lämnats in till Jägareförbundets årsstämma som hålls på Öster Malma kommande helg. Medan intresset för rovdjur sjunkit något, har i stället vapen och skytte vuxit som motionsämne.

Ett mer realistiskt och varierat älgskytteprov behöver införas, anser Fredrik Bengtsson, Lundabygdens jaktvårdskrets, som initierat inte mindre än tre motioner om vapen och skytte till stämman.
När det gäller älgskyttet föreslår motionären att både hastighet och avstånd varieras och att skyttet sker mot figurer av både kalv, ko och tjur. Det nya älgskytteprovet ska inte ersätta det gamla utan utgöra ett alternativ.
Samme motionär vill också att de begränsningar i vapenförordningen som gäller instickspipor för jakt ska utmönstras och att instickspipor ska behandlas som vilken annan licenspliktig vapendel som helst. Det finns inga skäl att behålla den begränsande särlagstiftningen gällande instickspipor för jakt, enligt motionen.

Vapengarderoben
Den tredje motionen handlar om vapengarderoben, där motionären vill ha en enhetlig sådan både för jakt och målskytte, omfattande åtta vapen för vardera ändamålet. En tydlig trend inom jakten är att man går mot mer specialiserade vapen som används för ett visst syfte, heter det i motiveringen, vilket gör att en jägare i dag har behov av fler vapen än tidigare. När vapengarderoben infördes var den tänkt att underlätta för jägarna, men idag utgör den istället ett hinder för många.

Vildsvinspass
Med Björnpasset som förebild vill Magnus Hansson, Östra Marks jaktvårdskrets, införa Vildsvinspasset. Detta som vägledning, utbildning och skytteform för att göra jägarna mer säkra när det gäller skott mot vildsvin. Skott mot löpande vildsvin skiljer sig relativt mycket från skott mot älg och björn, skriver motionären. Träffområdet är mindre, vildsvinet rör sig snabbare och befinner sig lägre i terrängen.

Obligatoriskt skytte
Lars-Åke Axelsson, Karlskoga-Degerfors jaktvårdskrets, vill införa obligatoriskt övningsskytte enligt den modell som förekommer i övriga nordiska länder. Detta för att vinnlägga sig om att jägarna är väl förtrogna med sina vapen och har övat skytte innan jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay