torsdag 28 mars

Lång rättegång väntar misstänkt tjuvskytt

Den 1 juni inleds vid Lunds tingsrätt rättegången mot den danske medborgare som misstänks för omfattande tjuvjakt på trofévilt runt om i Skåne. Förhandlingarna beräknas ta fem dagar i anspråk.

Åklagaren gör i den omfattande stämningsansökan gällande att den 36-årige dansken är skyldig till grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri, samt brott mot jaktlagen. Trofévilt har skjutits i mörker, från bil och ibland då det inte varit jakttid.
En lång rad vittnen är kallade till tingsrätten för att berätta om sina iakttagelser och slutsatser gällande illegalt dödande av kronhjortar, dovhjortar, vildsvin och rådjur.
Bland vittnena finns flera poliser, yrkesjägare, vanliga jägare och en viltforskare.

Död hjort i bilen
36-åringen blev tagen på bar gärning juldagsnatten 2013 efter en omfattande spaningsarbete från polisens sida. Han hade då en dovhjort i bilen. Mannen häktades misstänkt för grovt jaktbrott, för att inte kunna försvåra utredningen.
Vid sidan om vittnesuppgifter stöder sig åklagaren på bevisning i form av SMS-trafik, bilder av troféer på den misstänktes hemsida samt kvitton för bropassager som tidsmässigt stämmer med tider för då tjuvjakt har ägt rum. Man har också troféer och fotografier på dött vilt som hittats hos mannen, och som av experter identifierats vara från vilt på de skånska godsen.

Två års tid
I stämningsansökan skriver åklagaren att mannen åtalas för att ”vid skilda tillfällen under tiden 27 oktober 2011–26 december 2013 på olika platser i södra Sverige, ensam eller gemensamt och i samförstånd med annan eller andra personer, med uppsåt eller av grov oaktsamhet olovligen bedrivit jakt på annans jaktområde”.
Men även om det finns misstanke om att flera personer är inblandade i den omfattande tjuvjakten är det enbart 36-åringen som åtalats vid tingsrätten i Lund.
Rättegången beräknas pågå under fem dagar, den 1, 2, 8, 9 och 11 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev