fredag 19 april

[cycloneslider id=”slide-12509″]

Få stora rovdjur föddes i Norge

Beståndsmålen för björn, lodjur och varg uppnåddes inte i Norge förra året. Det visar en statusöversikt som gjorts av Rovdata.

Det är det norska Stortinget som satt upp målen för de norska rovdjursstammarna och Miljødirektoratet arbetar för att målen ska nås.
För 2014 lyckades man inte. Målet för den norska björnstammen är 13 årliga föryngringar. Förra årets registrerades bara sex. En viktig orsak till nedgången uppges vara att det skjuts fler björnar i Sverige än tidigare, och att det i sin tur betyder att färre björnar vandrar in till Norge.
För lodjur är det nationella målet 65 årliga familjegrupper. Vintern 2013-2014 registrerades 53,5 lodjursfamiljer. Morten Kjørstad, fagdirektør för Miljødirektoratet, anser att det är det är lodjursjakten som minskat stammen i landet och att jakten nu ska begränsas.
– Resultatet tyder på att för många lodjur fällts under jakten över tid. Tilldelningarna måste därför begränsas i flera områden inför kommande lodjursjakter, säger Morten Kjørstad i ett pressmeddelande från Miljødirektoratet.
Och inte heller vargstammen är tillräckligt stor för att uppfylla Stortingets beståndsmål. Vintern 2014–2015 registrerades två helnorska vargföryngringar. Målet är tre vargföryngringar per år.

Järvarna blir fler
Men precis som i Sverige ökar antalet järvar även i Norge. 52 järvföryngringar har registrerats, målet är 40 järvkullar.
– Storleken på järvstammen ska regleras genom licensjakt. Direktoratet anser att det är nödvändigt att fälla järv för att förhindra stora skador på husdjur och tamren, säger Morten Kjørstad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev