Skyddsjakt på vikare steg i rätt riktning

Vikarna ökar snabbt i antal längs kusterna i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Niklas Lundberg

En yrkesfiskare i Luleå skärgård har fått Naturvårdsverkets tillstånd att skyddsjaga tio vikare. Ett klart steg i rätt riktning, även om antalet fortfarande är för lågt, kommenterar jaktvårdskonsulent Niklas Lundberg på Jägareförbundet Norrbotten.

Antalet vikare i Bottenviken ökar snabbt. En uppskattning gör gällande att det finns 10 000 sälar. Försiktigt räknat är tillväxttakten fyra procent.
– Det gör att vikarstammen ökar med 400 djur om året, samtidigt som sälarna är ett jätteproblem för fiskarna här uppe. Skadorna vikarna ställer till med innebär en enorm frustration för både yrkes- och fritidsfiskare, säger Niklas Lundberg.
Forskningen har visat att vikarna rör sig över stora delar av Östersjön, men det är i havet utanför Västerbotten och Norrbotten den trivs bäst.
– Vikaren är beroende av is, säger Niklas Lundberg. Och då blir trycket på fisket i våra vatten från vikare väldigt stort.

En framgång för förbundet
Jägareförbundet har under lång tid arbetat med att få till jakt på vikare, och ser det nytagna skyddsjaktbeslutet som en framgång. Senast i våras skickades en hemställan till Naturvårdsverket där man begärde skyddsjakt på 60 vikare i Norrbottens och Västerbottens län.
Beslutet som nu har kommit är inte unikt. Naturvårdsverket har tidigare gett enskilda rätt till skyddsjakt, men då har det handlat om färre sälar. En viss jakt i forskningssyfte har också bedrivits.
– Det som är anmärkningsvärt med det här beslutet är att det handlar om så många som tio vikare. Som sagt inte tillräckligt, men ändå ett stort steg i rätt riktning, säger Niklas Lundberg.

Ska undersökas
Enligt tillståndet får jakten bedrivas högst 50 meter från skadedrabbade redskap i Norrbottens län. Beslutet kan överlåtas till andra, som har genomgått särskild säljaktutbildning. Jakten kan också bedrivas där någon annan har jakträtt.
Skjutna sälar ska skickas hela till Naturhistoriska museet för undersökning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev