fredag 29 mars

Skånska eftersöksjägare får ersättning i april

Foto: Jan Henricson

Om allt går som planerat får jägare som utför eftersök längs det skånska vägnätet ut sina pengar i slutet av april. De ersätts då för uppdrag som gjorts under december, januari, februari och mars.

Tommy Nilsson som är länsansvarig polis för Nationella viltolycksrådet beklagar förseningen och förstår eftersöksjägarnas frustration. Samtidigt säger han att anledningen till att skåningarna får vänta på sin ersättning en månad längre än sina kollegor i övriga Sverige inte kan lastas honom.
– Jag blev uppmanad att frysa läget i avvaktan på att de nya rutinerna skulle börja fungera. Det gällde att få till rätt kostnadsställe, rätt konto och att attesterande chef skulle utses. Mitt mål var att pengarna skulle betalas ut i mars, och jag skickade in uppgifterna. Tyvärr uppstod något fel i systemet, säger Tommy Nilsson.

En hel del pengar
För Skånes del innebär det att 350 eftersöksjägare nu har flera månaders ersättningar innestående. För de som utför eftersök längs särskilt olyckdrabbade vägsträckor handlar det om en hel del pengar.
Men Tommy Nilsson anser att det är en olycklig utveckling för den enskilde jägaren om han räknar eftersöksersättningen som en säker inkomstkälla.
– Det blir lite olyckligt när Svensk Jakt i den tidigare artikeln citerar ur ett mejl jag skrivit, eftersom det rycks ur sitt sammanhang.
– Jag har fört resonemang med eftersöksjägarna om detta tidigare, och det jag menar är att den som är arbetslös eller har andra bekymmer med sin inkomst, inte kan bygga sin ekonomi på framtida förhoppningar om vilteftersök. Den som är i ett sådant utsatt läge, måste hitta andra lösningar, säger Tommy Nilsson.

Olyckor ska förebyggas
Risken är annars, menar han, att man till sist löper risk att hamna i ett läge där man letar efter eftersök att utföra.
– Strävan är ju från oss alla att förebygga viltolyckor och att eftersöken ska bli färre. Detta sagt med all respekt för jägarna som gör ett fantastiskt arbete och som självfallet ska ersättas för det, säger Tommy Nilsson som räknar med att det ska vara löst den här månaden.
– Allt är kontrollerat och godkänt och skickat. Blir det fel beror det inte på mig, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev