Missvisande siffror i älgdata

En sammanblandning av metoderna att åldersbestämma skjutna älgar har gjort att statistiken i Älgdata blivit felaktig. Att räkna årsringar i ett tandsnitt är en metod för att fastställa en älgs ålder. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelsens statistik Älgdata innehåller felaktigheter. Bland annat älgarnas ålder är missvisande. 
– Vi är medvetna om detta och ska rätta till tokigheterna, säger Erik Lindberg vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Elmer Helletun är ordförande i Nordanås viltvårdsområde utanför Åsele i Västerbotten.
Han upptäckte för en tid sedan att något inte stod rätt till i ålderstatistiken över fällda älgar.
För att fastslå en älgs ålder kan man antingen använda sig av metoden med att räkna årsringarna i ett tandsnitt eller också göra en bedömning utifrån älgens utseende.

För hög medelålder
Enligt Elmer Helletun har man i Jaktrapport (används av framför allt skogsbolagens jaktlag) lagt ihop alla ”bedömda” 1-åriga älgar med älgar vars ålder man fastställt via tandsnitt.
– Det gör att vi får för hög medelålder på bedömda älgar och en för låg medelålder på tandsnittade älgar, säger Elmer Helletun.
Han menar att jägarna allt för ofta bedömer en älg som äldre än vad den egentligen är.
– I vårat jaktlag räknar vi ut ålder via tandsnitt och innan vi gör det låter vi alla jägare i laget gissa älgens ålder. I de allra flesta fall gissar man att älgen är äldre än vad den egentligen är. Därför är tandsnittsmodellen att föredra. Den borde också vara obligatorisk som metod för att räkna ut älgens ålder, säger Elmer Helletun.

Drabbar Älgdata
Att en sammanblandning av metoderna skett i Jaktrapport medför också att felet drabbar länsstyrelsens Älgdata eftersom statistiken skickas dit.
– Tittar man på bland annat Västerbotten så är älgarnas ålder nere under två år i medelålder. Medelåldern används för att beräkna reproduktionen och det här kan komma att påverka avskjutningen. Det är också viktigt att jägarna har rätt basfakta när man diskuterar älgskötselfrågor med skogsbolagen, säger Elmer Helletun.
På länsstyrelsen i Västerbotten är jakthandläggaren Erik Lindberg medveten om problematiken.
– Det är rimligt att tro att det blir fel även i Älgdata, men det är inte så många områden som räknar ut älgens ålder med hjälp av tandsnitt. Vi har ingen stor statistik på det. De flesta är nog medvetna om att vi har en ganska låg medelålder på älgstammen och att den sjunker på grund av att man inte skjuter tillräckligt mycket kalv. Jag tror inte det är någon jättestor fara med att statistiken är tokig. Men givetvis ska det åtgärdas och rättas till, säger Erik Lindberg. Det här ligger på de som administrerar Jaktrapport att åtgärda.

Frivillig basis
Länsstyrelsen gjordes uppmärksam på felaktigheten i höstas. 
Erik Lindberg tror inte på att införa någon form av krav på att ta tandsnitt på skjutna älgar.
I stället ges bidrag till utrustning och utbildning. 
– Sådana här inventeringar måste göras på frivillig basis, detsamma gäller spillningsinventeringar.
Länsstyrelsen har även fått veta att älgobsen inte stämmer i Älgdata.
– På förvaltingsområdesnivå och på länsnivå stämmer det men går man in på ett enskilt skötselområde verkar systemet göra någon form av avrundning som gör att man inte kan fastslå om stammen går upp eller ner. Det är en brist som måste åtgärdas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev